In de nacht van zaterdag 31 januari op zondag 1 februari 1953 was er een grote watersnood in Zeeland. De ramp werd veroorzaakt door een stormvloed in combinatie met springtij, waarbij het water in de trechtervormige zuidelijke Noordzee tot extreme hoogte steeg.

Het aantal doden bedroeg 1836 in Nederland, 307 in het Verenigd Koninkrijk, 224 op zee, waaronder 133 bij het vergaan van de Engelse veerboot Princess Victoria, en 28 in Vlaanderen. Ook Temse, Steendorp, Tielrode en Elversele werden toen zwaar getroffen. De ramp was aanleiding voor de ontwikkeling van sterk verbeterde kustverdediging met de bouw van uitgebreide stormvloedkeringen. De meest uitgebreide zijn de Deltawerken in Nederland, terwijl in Engeland onder meer de Thames Barrier en een stormvloedkering in de rivier Hull zijn gebouwd.
In 2010 werd de watersnood gerecreëerd voor “De Storm”, de ophefmakende film van de Nederlandse regisseur Ben Sombogaart. De film is een productie van Nijenhuis & de Levita Film & TV B.V., met in de hoofdrollen Sylvia Hoeks en Barry Atsma. De potpolder van Tielrode was de enige locatie waar ‘werkelijkheidsgetrouw’ werd gefilmd. Alle andere stormscènes werden door de computer gesimuleerd. De opnamen in de potpolder werden mede mogelijk gemaakt dankzij het gemeentebestuur van Temse, het polderbestuur van Tielrode en Waterwegen en Zeekanaal NV. Heel wat gemeentebewoners (zoals op de foto mijn vriend Erik Westerlinck, links) fungeerden als figurant.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.