Het is vandaag al 45 jaar geleden dat de Amerikaanse acteur van Roemeense afkomst, Edward G.Robinson, is overleden. Een bijdrage van gastschrijver Jean-Paul Van der Elst.

In ‘onze reeks’ over bekende Roemenen deze keer een tekst over Edward G.Robinson, in 1893 in Boekarest geboren als Emanuel Goldenberg. Toen hij tien jaar oud was, verhuisde hij met zijn ouders naar de Lower East Side in New York. In 1913 trad hij voor het eerst op onder zijn artiestennaam Edward G.Robinson. Tien jaar later speelde hij in zijn eerste film ‘The Bright Shawl’. Er zouden er nog zo’n 112 volgen (inclusief televisiefilms). Zijn eerste belangrijke rol was die van de gangster Rico Bandello in de film Little Caesar. Het was de eerste van een hele reeks gangsterpersonages. Maar Edward G(oldenberg) Robinson speelde ook belangrijke rollen in o.m. Key Largo, De 10 geboden en Soylent Green (zijn laatste film). Negen dagen na het beëindigen van die film overleed hij aan kanker in 1973. Hij kreeg postuum een Oscar voor zijn gehele filmcarrière.
Naast filmacteur was Edward G.Robinson een kunstkenner en kunstverzamelaar. In de jaren vijftig werd hij (zoals zoveel acteurs en regisseurs in de VS) beschuldigd van communistische sympathieën. Maar de ‘House Committee on Un-American Activities’ sprak hem vrij.

Jean-Paul Van Der Elst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.