45 jaar geleden zag ik de film “Rosemary’s baby” in Studio Skoop. Dat was ruimschoots laat, aangezien het reeds een film uit 1968 was. Ik neem aan dat de film vóór mijn studententijd reeds in de zogenaamde “exclusiviteitszalen” van Gent was te zien geweest en dat dit een herneming was, maar aangezien ik in Temse de kans niet had gehad om naar de film te gaan kijken, was dit voor mij een buitenkans.

Rosemary’s Baby is een op het gelijknamige boek van Ira Levin gebaseerde horrorfilm (*) uit 1968 onder regie van Roman Polański. De film was het eerste grote succes voor producent Robert Evans, die op dat moment bij Paramount Pictures werkte.
De film volgt Rosemary Woodhouse, een jonge, naïeve vrouw (rol van Mia Farrow, foto). Haar man Guy is een acteur (John Cassavetes), die weinig of niet aan de bak komt. Samen zijn ze verhuisd naar een appartement in New York. Hun buren zijn een wat ouder stel, de Castavets (Ruth Gordon en Sidney Blackmer). De Woodhouses hebben een kinderwens. Rosemary krijgt rare dromen, zo wordt ze in een droom bijvoorbeeld verkracht door een demon.
Een aantal weken later komt ze te weten dat ze zwanger is. De eerste drie maanden heeft Rosemary abnormale pijn en verliest ze veel gewicht. Rosemary ontdekt dat haar buren deel uitmaken van een Satanische sekte en dat zij hun zinnen hebben gezet op de ongeboren baby. Haar echtgenoot Guy blijkt samen te werken met de buren, in ruil voor carrièreverbeteringen. Aan het einde van de film wordt Rosemary verteld dat haar kind de zoon is van Satan, maar zal haar moederinstinct groter zijn dan de angst voor de duivel?

(*) Aldus Wikipedia. Zelf zou ik die omschrijving niet gebruiken (ik heb b.v. bij mijn categorieën horror- of griezelfilms opzettelijk niet aangevinkt) omdat Polanski het thema zeer subtiel behandelt.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s