Ik ben mij ervan bewust dat we in pre-electorale tijden zitten, maar dit vind ik toch een interessant dossier.

Temse was een pionier in het gebruik van camera’s. Toen het centrum in 2000-2001, d.i. nog vóór de vorming van de politiezone Kruibeke-Temse, al te vaak werd geconfronteerd met criminaliteit en vandalisme, werd men gedwongen extra maatregelen te nemen. Beslist werd op de zes meest kwetsbare plaatsen in het centrum camera’s te plaatsen.
Aangezien er nergens eerder gelijkaardige maatregelen waren getroffen, diende het gemeentebestuur zelf veel uitzoekwerk te verrichten bij de samenstelling van het dossier, wat heel wat tijd in beslag nam.
In februari 2002 traden de camera’ in werking. Zij registreerden alles – in kleur – 24 op 24 uur – en hadden een geheugen van vier dagen. De beelden werden gecentraliseerd in het politiebureau.
De camera’s van 2002 hadden vanzelfsprekend niet de kwaliteit(en) van de hedendaagse apparatuur, maar toch was de plaatsing effectief, alleen al door hun aanwezigheid en het afschrikeffect. De ongeregeldheden verdwenen.
De technologie heeft intussen een indrukwekkend parcours afgelegd. De hedendaagse camera’s zijn naar verscheidenheid en kwaliteit niet meer vergelijkbaar met hun ‘voorgangers’. Er zijn wezenlijke verschillen, o.m. op het vlak van beeldkwaliteit, scherpte, nachtzicht, kijkhoek, beeldbereik, beweegbaarheid, beeldbewaring, herkenning van gezichten en nummerplaten…
Als overal elders kent ook Temse locaties waar zaken gebeuren die het daglicht niet mogen zien: criminaliteit, vandalisme, overlast, drugs, racers… Omdat de politie niet overal tegelijk kan zijn, maken steeds meer gemeenten gebruik van camera’s. Ook Temse gaat nu deze toer op.
Het dossier werd vorig jaar opgestart. Op basis van vaststellingen en ervaringen maakte de politie een inventaris op van de meest gevoelige locaties. Met die gegevens als uitgangspunt en in overleg met gemeentefunctionarissen en goed geplaatste waarnemers stelde het schepencollege een lijst samen van plaatsen die in aanmerking komen voor camera’s. Daarbij werd vastgesteld dat op de meeste locaties – gelukkig – al een glasvezelnetwerk voor de aansluiting voorhanden is.
Aangezien het gemeentebestuur een duurzame oplossing wenste, maar de kennis om een gedetailleerde studie en lastenboek op te maken niet in eigen huis had, werd een aanbesteding georganiseerd voor de aanduiding van een gespecialiseerd bedrijf. De keuze viel op Radar Risk uit Antwerpen.
De firma heeft intussen al een aardig traject afgelegd. Momenteel werkt zij aan een lastenboek gelinkt aan een totaalplan. De opdracht omvat precisering van de locaties, specificaties van de camera’s, verbindingsmogelijkheden, beeldbewaring, nachtzicht, kostprijs… De camera’s zullen ervoor zorgen dat de juiste beelden op de juiste plaats worden genomen. De ingebruikname van de eerste camera’s is over enkele maanden gepland.
De glasbollen, die al te vaak worden misbruikt voor sluikstort, worden (allicht) uit het plan gehaald. Zij kunnen mogelijk met een mobiele installatie bekeken worden. De beelden worden opnieuw gecentraliseerd bij de politie.
In de begroting is een bedrag voorzien van 160.000 euro. De camera’s, waarvan de positionering niet beperkt wordt tot het centrum, zullen gefaseerd geplaatst worden, uiteraard met aanpassing van het budget in functie van de voortgang.
(Op bovenstaande foto herkennen we burgemeester Luc De Ryck en korpschef Wim Pieteraerens. De politie maakte de basisinventaris voor de plaatsbepaling op.)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.