U wil na een jaar hard labeur, languitgestrekt in de sofa, even uw hersenen pijnigen met een korte retrospectieve van het voorbije jaar? Wij kunnen u daarbij een handje helpen. Een stukje Hollywood binnenste buiten.

Bullock & Banderas: de Boomerangs
Als we bij deze jaarwending een prijs zouden geven voor de mannelijke en vrouwelijke revelatie van het jaar, dan hoeven we niet lang te zoeken: zonder enige twijfel komen Antonio Banderas en Sandra Bullock hiervoor in aanmerking. De eerste mocht voor ‘Desperado’ en ‘Assassins’ langs de kassa passeren, de tweede deed de harten sneller slaan in ‘While You Were Sleeping’ en ‘The Net’.
Internet Stories
Toch wachten we misschien beter tot in 1996 om hen tot “paar van het jaar” uit te roepen. De kans zit er immers dik in dat ze dan samen in een film te zien zijn. Dat Banderas de hoofdrol zal vertolken in ‘Zorro’ van Steven Spielberg staat reeds zo goed als vast. Bullock van haar kant is nog in de running met Julia Roberts om zijn tegenspeelster te worden. Of zal deze laatste eerder gehoor geven aan Joel Schumacher die via het internet Julia smeekte om in een leren niemendalletje Batgirl te spelen in zijn vierde Batman-film?
From Zero To Hero
Oscars zitten er voor Banderas en Bullock echter wellicht niet in. Wat de mannen betreft, maakt Tom Hanks kans op een ‘hattrick’, aangezien hij vorig jaar zijn tweede opeenvolgende Oscar binnenhaalde voor ‘Forrest Gump’ (na ‘Philadelphia’) en dit jaar in ‘Apollo 13’ te zien was. ‘Forrest Gump’ was een typische illustratie van de slogan ‘From Zero To Hero’, die eigenlijk was bedacht voor ‘The Mask’ met Jim Carrey. Amerika was zo in de ban van deze filosofie dat ‘Forrest Gump’ als beste film werd bekroond en ‘Pulp Fiction’ van Quentin Tarantino uit de boot viel, hoewel velen het liever anders hadden gezien.
Na Pulp, de Real Tarantino
Tarantino draait op dit ogenblik samen met Roberto ‘El Mariachi’ Rodriguez de sketchenfilm ‘Four Rooms’. Alweer met Antonio Banderas trouwens, die hier na een korte verschijning in ‘Truth or Dare’ weer samenspeelt met Madonna. Daarna zal zij zijn partner zijn in ‘Evita’, de musical van Andrew Lloyd Webber, die door Alan Parker zal worden verfilmd.
Sancta Madonna
Madonna maakt er overigens geen geheim van dat haar belangstelling voor Banderas een eind verder reikt dan alleen maar het witte doek. Dat wordt dus uitkijken voor Melanie Griffith die tijdens de verfilming van ‘Two Much’ met Banderas een verhouding is begonnen, nadat ze voor een tweede keer van Don Johnson is gescheiden.
Alles ‘Cannes’
In Cannes won ‘Manneken Pis’ de ‘Prix de la Jeunesse’, maar de grote prijs was voor ‘Underground’ van Emir Kustunica.
foto1
Op de Croisette trok vooral Pamela Anderson de aandacht, maar even later werd ze in de schaduw gesteld door Elizabeth Berkley, die in ‘Showgirls’ van Paul Verhoeven meer naakt dan gekleed rondloopt. Eigenlijk is dat ook logisch, want het gaat over een… striptease-danseres. In dat genre zijn er nog drie andere films gepland. Frances Fisher gaat uit de kleren in ‘Female Perversions’, Sharon Stone doet hetzelfde in ‘Casino’ en verder is Demi Moore in ‘Striptease’ een moeder die op deze manier het hoederecht over haar dochter hoopt te kunnen betalen.
Money Can’t Buy Me Love
Nochtans zit Demi zelf niet krap bij kas. Voor ‘Striptease’ kreeg ze immers 370 miljoen toegestopt. Demi, die door haar collega’s ‘Gimme More’ wordt genoemd, komt daarmee aan de leiding van de vrouwelijke gages, voor Julia Roberts (300 miljoen), Sandra Bullock (180 miljoen), Whoopi Goldberg (170 miljoen) en Alicia Silverstone (150 miljoen). Meg Ryan, Michelle Pfeiffer en Jodie Foster doen het voor een slordige 120 miljoen. Sharon Stone volgt schoorvoetend met ‘amper’ 100 miljoen.
Van Kwaad tot Erger
Bij de mannelijke helft spreekt men echter nog in een andere orde van grootte. Moore’s echtgenoot, Bruce Willis incasseert net zoals Arnold Schwarzenegger, Harrison Ford, Mel Gibson, Tom Cruise en Kevin Costner een klein half miljard; maar ze worden allen voorafgegaan door… Sylvester Stallone die er met niet minder dan 800 miljoen bankjes van doorgaat!
Acteren of poseren?
Over Meryl Streep of Clint Eastwood spreekt men dus niet eens in dergelijke lijstjes, al deden beiden het uitstekend in ‘The Bridges of Madison County’. Deze film viel met z’n liefdesverhaal over twee oudere mensen totaal buiten de Hollywood trends die dezer dagen eerder op een jeugdiger publiek mikten. Dat bleek ten overvloede uit het filmdebuut van niet minder dan drie topmodellen. Cindy Crawford was zowaar een advocate in ‘Fair Game’, Naomi Campbell liet zich even van haar beste zijde zien in ‘Miami Rhapsody’ en in ‘Richie Rich’ debuteerde Claudia Schiffer als de aerobics-lerares van Macaulay Culkin. Ook de makers van ‘Goldeneye’, de nieuwste Bondfilm, dachten oorspronkelijk aan Eva Herzigova als Bond-meisje, maar opteerden voor een echte actrice.
Who’s What?
Niet alleen de vrouwen lieten zich van hun mooiste zijde zien: in ‘Ed Wood’ van Tim Burton zagen we Johnny Depp, verkleed als vrouw en dat was een trend die zich dit jaar doorzette. Na het succes van ‘Priscilla, Queen of the Desert’ is er immers binnenkort ‘To Wong Fee, Thanks for Everything, Julie Newman’ met Patrick Swayze en Wesley Snipes in kleurrijke travestierollen.
The End
Voor een aantal mensen uit het vak viel in 1995 definitief het doek. Als voornaamsten onthouden we Ida Lupino, Lana Turner, Eva Gabor en Donald Pleasence. In eigen land verloren we onder meer Jefke Bruyninckx en Theo Vandenbosch. Zij behoren nu definitief tot de filmgeschiedenis, die dit jaar herhaaldelijk werd opgerakeld, want in 1995 vierde de film zijn honderdste verjaardag en dat hebben we goed geweten!

Referentie
Ronny De Schepper, Sweet memories, TV-magazine (het blad van Filmnet), december 1995

foto1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.