Op 14 november 1922 was de BBC als eerste gestart met dagelijkse nieuwsberichten, maar amper een goede maand later was het al gedaan. Althans toch overdag. Vanaf zeven uur mocht het wel weer. We lezen het op de website van de BBC zelf:

The rapidly growing BBC radio audience tuning in for a six o’clock bulletin on the evening of 23 December 1922 would have been disappointed. As a result of a deal with the press and the news agencies, it had been agreed that no news would be broadcast before seven o’clock at night.
“I do not think there is much demand for an earlier bulletin,” said John Reith (foto) who, aged 33, took over as the BBC’s general manager exactly a week after the transmission of this first so-called “General News Bulletin”.
“We want to work smoothly with the newspapers,” said the BBC’s Sir William Noble. The hope, he said, was that broadcasting would serve as “an incentive to the public to buy more newspapers”.
In juni 1923 gaat Ralph Peer van OKeh Records in Atlanta op zoek naar zwart talent. De lokale platenhandelaar (eigenlijk een gewone winkelier die daarnaast ook platen verkocht) stelt voor om een zanger uit de lokale kerk te gaan opzoeken. Er wordt een opnamedatum afgesproken, maar de zanger komt niet opdagen. Om de vrijgekomen tijd nuttig te gebruiken, werd een blanke fiddlespeler John Carson aangesproken die kort daarvoor een wedstrijd had gewonnen in Virginia. Peer vindt het maar niets, maar de handelaar trekt met “Little Old Log Cabin in the Lane” naar de volgende fiddle-wedstrijd en verkoopt er meteen zijn hele voorraad. ‘Diezelfde avond nog belde hij New York om er 5.000 extra te sturen, per express, en nog eens 10.000 per gewone vracht,’ zou Peer later verklaren. Uiteindelijk overschrijdt de verkoop het half miljoen. De plaat van John Carson wordt beschouwd als de officiële start van de countrymuziek, die dan nog hillbilly music wordt genoemd, muziek van boerenkinkels letterlijk.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.