Vandaag wordt de Italiaanse zangeres Gigliola Cinquetti zeventig jaar. Het is een jeugdherinnering waaraan ik niet zomaar voorbij kan gaan.

93 Gigliola CinquettiToen ze in 1964 het San Remo-festival won met “Non ho l’eta” vóór Bobby Solo met “Una lacrima sul viso”, stond Italië op zijn kop. Maar wie vond dat dit ten onrechte was, werd een maand later op z’n nummer gezet toen brave Gigliola niet alleen het Eurovisie-songfestival won, maar met de Engelse versie (“This is my prayer”) ook nog in de Engelse hitparade terechtkwam.
Dat had natuurlijk allemaal weinig effect op mijn eigen leven. Veel belangrijker was het feit dat de foto van Gigliola uit Humo de eerste poster was die mijn slaapkamer mocht sieren. En ik moet ook toegeven dat ik daar toen dankbaar gebruik van heb gemaakt…
Gelukkig weet Gigliola zelf daar allemaal niks van af, want dat meisje was nog kuiser dan de paus. Zelfs als ik nu op zoek ga naar een iets pikantere foto op het internet, vang ik bot. Op de enige foto met een beetje cleavage die ik vind draagt ze een zilverwitte pruik en ook uit de begeleidende commentaar (in het Italiaans uiteraard) leid ik af dat dit eigenlijk een imitatie is. Wie weet: misschien van Raffaela Cara?
Precies tien jaar later zou Gigliola nog eens deelnemen aan het songfestival met het mooie “Si” waarmee ze een tweede plaats uit de brand sleepte na de gedoodverfde winnaars van Abba met “Waterloo”. Het liedje was controversieel omdat er in die tijd een referendum werd gehouden in Italië en het lied (dat natuurlijk een “gewoon” liefdeslied was) kon ook worden geïnterpreteerd als een aanmoediging om “ja” te stemmen.
Wat ik me van “Non ho l’eta” nog herinner: op vakantie in Monieux zong ik het eens luidop mee met de radio, wat me een applaus van onze buurvrouw, de lokale bakkerin, opleverde. Daar was ik heel fier op, want die bakkerin was van Italiaanse afkomst en ondanks het feit dat ik geen bal Italiaans kon, moet ik het liedje dus toch wel redelijk correct hebben nageaapt…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.