Het is vandaag zestig jaar geleden dat rock’n’roll-zanger en -pianist Jerry Lee Lewis is getrouwd met zijn 13-jarig achternichtje Myra Gale Brown.

Lewis was op dat moment nog getrouwd met Jane Mitcham en was dus eigenlijk een bigamist, maar daarmee kwam hij nog goed weg (*). Helaas vertrok hij niet lang daarna voor een tournee door Engeland en daar kon men niet lachen met de gebruiken die in het Zuiden van de Verenigde Staten blijkbaar schering en inslag waren (**). Het kostte hem bijna zijn carrière, maar Lewis vocht terug en met de schitterende dubbelelpee “The London Sessions” zette hij in 1973 iedereen op zijn plaats. Op deze elpee werd hij immers bijgestaan door het kruim van de Britse rock uit die tijd: Peter Frampton, Rory Gallagher, Albert & Alvin Lee en noem maar op (***).
Op dit moment is Jerry Lee Lewis samen met zijn zwarte tegenhanger Little Richard nog zowat de enige legendarische rocker die in leven is. Bij het laatste optreden dat ik van hem heb gezien (op televisie) werd hij alweer bijgestaan door een resem vedetten (Ron Wood, John Fogerty…) maar eerlijk gezegd, van hemzelf had ik de indruk dat hij nauwelijks nog wist waar hij zat en waarmee hij bezig was…

(*) Deze website maakt het allemaal nog wat ingewikkelder: zo zou Jerry Lee Lewis op het ogenblik van zijn huwelijk met de zeventienjarige Jane Mitcham nog getrouwd geweest zijn met Dorothy Barton. Gelukkig was dat huwelijk al ontbonden tegen de tijd dat hij met Myra trouwde, anders was hij een trigamist geweest. Maar hij zou dus wel sowieso een dubbele bigamist zijn.
(**) Althans zo tracht men ons altijd voor te houden, maar waarom gaf Myra dan twintig als leeftijd op?
(***) Volgens Wikipedia diende hij zelfs zo lang niet te wachten: “Op 5 april 1964 nam hij in Hamburg een live-album op samen met de Nashville Teens (overigens afkomstig uit Weybridge, Surrey, Engeland). Dit album, Live at the Star Club, Hamburg, wordt algemeen als een van de beste live rock’n’roll-albums aller tijden beschouwd. Een Britse recensent zou jaren later zelfs zeggen dat de Stooges en de Sex Pistols er maar bleekjes bij afstaken.” Ikzelf ken deze elpee echter helaas niet. Ik hoop erop terug te komen als ze “verjaart”. Verder leer ik ook nog: “Een comeback in de Verenigde Staten lukte niet, althans niet in de rock’n’roll. Hoewel Lewis met toeren wel weer voldoende geld verdiende, haalde hij geen hitparades met zijn muziek. De producenten probeerden Lewis over te halen om instrumentale platen te gaan maken onder een pseudoniem, op piano en zelfs op klavecimbel.” Het spreekt vanzelf dat ik ook dààrop nog eens wil terugkomen ten gepasten tijde.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.