Campo Santo is een grote begraafplaats in Sint-Amandsberg, een deelgemeente van Gent, genoemd zoals de Campo Santo begraafplaats te Rome. Het is een kerkhof waar veel katholieke beroemdheden begraven liggen, maar ook enkele vrijzinnigen.

Sabine De Groote was in de jaren negentig de auteur van een prachtig boekje over het Campo Santo dat door de provincie Oost-Vlaanderen werd uitgegeven. Hierin kan men lezen dat er veel letterkundigen, kunstschilders en toondichters begraven liggen.
De begraafplaats ligt bij een heuvel waarop de heilige Amandus in de 7e eeuw zou hebben gepredikt (vandaar de naam Sint-Amandsberg uiteraard), met op het hoogste punt de laat-barokke Sint-Amanduskapel (1720) en bomen die er al stonden bij de eerste begrafenis in 1847 van de weldoenster Marie de Hemptinne.
De culturele, financiële en katholieke elite vindt hier haar laatste rustplaats onder dure grafstenen, waarvan er 131 beschermd zijn. (Wikipedia)

Een gedachte over “170 jaar geleden: inzegening van het Campo Santo

  1. Goeie middag, dat Marie de Hemptinne als eerste begraven werd in het Campo Santo is een mythe. Andreas Stynen toonde dit aan in “Een geheugen in fragmenten. Heilige plaatsen van de Vlaamse Beweging”. De eerste begrafenissen op het Campo Santo waren van ‘parochianen’. Het eerste ‘grafmonument’ is dat van de Hemptinne.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.