Het is vandaag zeventig jaar geleden dat “The Pearl”, een roman (of is het eerder een novelle?) van de schrijver John Steinbeck is verschenen.

Het verhaal gaat over een jonge parelvisser die op een zekere dag een enorme parel vindt. Dit is zijn kans om uit zijn miserabele situatie te geraken, denkt hij. Dat de parel veel waard is weet iedereen, maar de opkopers van de parels willen uiteraard zo weinig mogelijk betalen. Als reactie hierop vertrekt hij samen met zijn vrouw en kind naar de grote stad, waar hij denkt de parel voor een hogere prijs te verkopen. Hij wordt echter achtervolgd en aangevallen door het gevolg van de parelopkopers. Hij beseft uiteindelijk dat de parel geen zegen was maar een vloek. Het boek wordt door sommige recensenten dan ook eerder als een parabel beschouwd.
Zelf breng ik het vooral onder de aandacht om een misverstand recht te zetten. De veel te vroeg overleden blueszangeres Janis Joplin had als bijnaam “Pearl” (het album dat ze aan het maken was op het moment van haar overlijden werd onder die titel uitgebracht – het is niet duidelijk of dit ook vooraf de bedoeling was) en gezien de thematiek van de verhalen van Steinbeck wordt nogal eens gesuggereerd dat die naam teruggaat op dat boek. Maar als men het verhaal wat nader bekijkt, kan dit nooit de bedoeling geweest zijn. De vraag blijft dan wel: vanwaar is de koosnaam écht afkomstig?

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.