Pas op 8 november 1957, anderhalve maand na de release van de single “Jailhouse rock”, zou de gelijknamige film van Richard Thorpe volgen, nadat hij op 17 oktober al eens in avant-première in Memphis was vertoond.

Deze film wordt algemeen beschouwd als een van Elvis’ beste. Tijdens de beroemde dansscène speelde The King echter een tandkroon kwijt, die in zijn long terechtkwam. Een chirurg verwijderde de kroon via zijn keel, waardoor hij (Elvis, niet de chirurg) een paar dagen hees klonk. Dat gaf echter niet want Vince Everett, zijn personage in de film, sukkelt ook met stemproblemen. Veel erger was dan ook Judy Tyler, Elvis’ tegenspeelster, een paar weken na de opnames omkwam in een auto-ongeluk.
Op 2 juli 1958 volgde “King Creole” van Michael Curtiz, de laatste Elvisfilm in zwart-wit. Gebaseerd op de bestseller “A stone for Danny Fisher” van Harold Robbins (“Ha, you mean Harold RobBINS!”) is het ook de laatste poging van producer Hal Wallis om van Elvis Presley een jonge Victor Mature te maken als een soort achterbuurt-Casanova, brutaal maar met een demonische aantrekkingskracht. Een vlegel die ernaar snakt om bemoederd te worden. Elvis’ volgende film zal pas op 23 november 1960 verschijnen en in “G.I.Blues” van Norman Taurog is hij al helemaal onschadelijk gemaakt.
Rock’n’roll schokt de ouderen wel, maar het laat het maatschappelijk bestel onaangetast. Rocken is een ongevaarlijk afreageren, is opgaan in de dromen over een eigen wagen, een knap lief, onbehoorlijk stevig vrijen. Het idool, de big star, is het kwadraat van die droom: gouden Cadillacs, horden moordgrieten, stinkrijk zijn en het kunnen tonen. “11.000.000 fans can’t be wrong” en “One night”, “A fool such as I”, oorspronkelijk van Hank Snow uit 1952, “A big hunk of love”, “I got stung” en “I need your love tonight” zijn er als bewijs. Op dat moment is Elvis reeds aan zijn derde gitarist toe. Scotty Moore van Sun werd bij RCA vervangen door Chet Atkins en nu was Hank Garland (1930-2004) in de plaats gekomen, die daarnaast ook nog o.a. met Roy Orbison, The Everly Brothers, Patsy Cline en Charlie Parker werkte.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.