Het is vandaag al dertig jaar geleden dat de Gentse arrangeur Bert Paige (echte naam Albert Lepage) in Nederland is gestorven.

Dat hij in Nederland is gestorven, is niet zo verwonderlijk aangezien hij voornamelijk daar werkzaam was.
Zijn muzikale opleiding kreeg hij aan het Conservatorium van Gent. Hij kreeg daar onderwijs in harmonieleer, contrapunt, orkestratie en trompet. Hij kwam in 1943 als trompettist in dienst bij orkestleider Robert de Kers. Van daaruit vertrok hij naar de Nederlandse The Ramblers (1950-1957). Daarna werd hij arrangeur bij Dureco.
Paige begeleidde en arrangeerde vanaf de begin jaren zestig tal van Nederlandse artiesten, meest artiesten bij platenlabel Phonogram en haar sublabels. Onder meer Wim Sonneveld (“Het dorp”), Conny Vandenbos, Jules de Corte, Boudewijn de Groot (“Voor de overlevenden”), Ramses Shaffy, Liesbeth List en Saskia en Serge maakten gebruik van zijn diensten. In die jaren was hij ook veelal arrangeur van songfestivalliedjes waaronder ook van de winnaars ’n Beetje van Teddy Scholten en De troubadour van Lenny Kuhr. Hij was vaste gast bij een aantal televisieprogramma’s van de VARA (Showboat en Met de muziek mee) en AVRO. Bij die laatste omroep had hij een eigen TV-orkest. Ook stond hij geregeld voor het Metropole Orkest. Zijn eigen muziek was soms te horen bij hoorspelen. In zijn thuisstad was hij lange tijd vergeten tot het orkest The Mellvids weer bijdroegen tot de verspreiding van zijn composities.
In totaal zijn er ongeveer 2200 arrangementen/composities van hem bekend, de meeste geschreven voor het Metropole Orkest. Paige schreef ook de tune van het programma Twee voor twaalf, dat men nu nog altijd kan bekijken (en in zijn geval: beluisteren) op televisie.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.