De Antwerpse acteur Matthias Schoenaerts viert vandaag zijn veertigste verjaardag. En de champagne zal allicht rijkelijk vloeien want ondertussen is Schoenaerts aan een onstuitbare internationale carrière begonnen.

Het filmdebuut van Schoenaerts kwam er al in 1993 in de voor een Oscar genomineerde film Daens van regisseur Stijn Coninx. De toen 15-jarige acteur speelde de rol van Wannes Scholliers. Daarvóór had hij reeds met zijn vader Julien Schoenaerts op de planken gestaan met “Le petit prince”.
Na kleinere rolletjes in televisieseries als Stille Waters en Flikken in 2001 verscheen hij een jaar later in Meisje, het regiedebuut van Dorothée Van Den Berghe. Hiermee werd hij in 2003 benoemd tot “Shooting Star” voor België op het filmfestival van Berlijn.
In 2003 vertolkte Schoenaerts de rol van Chouki in Any Way the Wind Blows, het filmdebuut van Tom Barman.
Schoenaerts, die nog steeds met toneel bezig was, verscheen in meerdere kortfilms onder andere Message from outer space. Uiteindelijk was het wachten tot 2004 alvorens hij weer een hoofdrol kreeg in een langspeelfilm. In Ellektra van regisseur Rudolf Mestdagh kroop hij in de huid van Cosmonaut X, een dj die doof wordt.
In 2006, zo’n twee jaar na z’n laatste langspeelfilm, trok Schoenaerts naar Nederland. Daar werkte hij samen met Paul Verhoeven voor Zwartboek, een film over de Tweede Wereldoorlog. In hetzelfde jaar was Schoenaerts ook te zien in Dennis van Rita, waarin hij Dennis speelde. Later speelde hij Cornee in de Belgisch-Nederlandse productie Nadine en de hoofdrol in de Franstalige kortfilm Retour van Nicolas Bruyelle. Deze korte film werd bekroond tot beste Belgische korte film op het filmfestival van Namen.
In 2007 speelde hij de jonge schrijver, een hoofdrol in de Nederlandse productie De Muze van Ben van Lieshout.
In het voorjaar van 2008 kwam Linkeroever in de bioscoop. Schoenaerts vertolkte de rol van protagonist Bob. De film won de Zilveren Méliès op het Neuchâtel International Fantastic Film Festival.
In het najaar verscheen de nieuwste film van Erik Van Looy en Bart De Pauw: Loft. Hierin speelt hij Filip Willems, één van de vijf hoofdpersonages. In de kortfilm Tunnelrat van de één-reeks De Smaak van De Keyser speelde hij Alfred. Voor deze rol ontving hij in 2009 de televisiester voor beste acteur en werd hij ook genomineerd voor beste acteur op het internationaal televisiefestival van Monte-Carlo. In hetzelfde jaar won hij de Humo’s Pop Poll voor beste Belgische acteur.
In 2009 speelde Schoenaerts in My Queen Karo, de tweede langspeelfilm van Dorothée Van Den Berghe.
In 2011 verschenen Pulsar van Alex Stockman en Rundskop van Michaël R.Roskam met in beide films Schoenaerts in de hoofdrol. Pulsar won de prijs van de filmkritiek op het Filmfest Hamburg in Hamburg. Rundskop werd geselecteerd voor het filmfestival van Berlijn. Schoenaerts kweekte hiervoor 27 kilo spiermassa om de rol van louche vetmester te spelen. De film verzamelde in totaal 31 prijzen op diverse internationale filmfestivals. Bovendien werd de film genomineerd voor de Oscar voor beste buitenlandse film.
Op 16 mei 2011 geraakte bekend dat Schoenaerts zou meespelen in de Amerikaanse remake van Loft. Eerder speelde hij hetzelfde personage (Filip) in de originele versie. De regisseur was opnieuw Erik Van Looy.
Op 5 september 2012 speelde Schoenaerts een hoofdrol in De rouille et d’os van regisseur Jacques Audiard, naast Marion Cotillard. Op het Filmfestival van Cannes ging op 20 mei 2013 de film Blood Ties in première, waarin Schoenaerts opnieuw naast Cotillard te zien was.
In A Little Chaos uit 2014 is de acteur te zien samen met Kate Winslet. In dit kostuumdrama ontwerpen beiden een fontein voor de tuinen van Versailles. In Suite française (2014) is hij te zien met Michelle Williams.
Then came Far from the madding crowd. Director Thomas Vinterberg claims that when first reading the book by Thomas Hardy, he knew by the tenth page that Carey Mulligan was his only choice for Bathsheba Everdene. And Carey Mulligan suggested Matthias Schoenaerts for the role of Gabriel Oak after having seen him in De rouille et d’os: “The minute I saw Rust and Bone I called Thomas Vinterberg and I was like, ‘That’s who I want!’. He’s brilliant – one of those effortlessly manly actors”. Far from the madding crowd (*) is the story of independent, beautiful and headstrong Bathsheba Everdene (Carey Mulligan), who attracts three very different suitors: Gabriel Oak (Matthias Schoenaerts), a sheep farmer, captivated by her fetching willfulness; Frank Troy (Tom Sturridge), a handsome and reckless Sergeant; and William Boldwood (Michael Sheen), a prosperous and mature bachelor. Asked who she would have chosen if she had these three very different suitors in real life, Carey Mulligan chuckled as she quickly replied, “I probably would have gone for the guy with the baby lamb (Gabriel) in the first 20 minutes of the film.” Matthias Schoenaerts was the only non-British in the cast. Matthias dubbed himself in the French version of the film.
Thomas Vinterberg and Matthias Schoenaerts will work together again in Kursk (2018). (Wikipedia & The Internet Movie Database)

(*) Thomas Hardy took the book’s title from a line in Thomas Gray’s 1751 poem “Elegy written in a Country Churchyard”: “Far from the madding crowd’s ignoble strife, / Their sober wishes never learn’d to stray; / Along the cool sequester’d vale of life / They kept the noiseless tenor of their way.” Het grappige is dat een andere mr.Grey aan het meisje dat hem komt interviewen vraagt welke auteur haar heeft verleid om Engelse literatuur te gaan studeren. Het antwoord blijkt Thomas Hardy te zijn. En, effectief, Matthias Schoenaerts was eventually approached for the role of Christian Grey in “Fifty Shades of Grey”, but he told that he fell asleep while reading the script and his agent told him to stay out of it.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s