Stijn Devolder (Kortrijk, 29 augustus 1979) is een Belgische wielrenner die anno 2017 rijdt voor Veranda’s Willems-Crelan. Devolder is zowel een klassiek renner als een tijdrijder. In de begindagen van zijn carrière stond hij daarnaast ook bekend als een begenadigd ronderenner.

Devolder begon zijn wielercarrière bij de Kortrijkse Groeningespurters. Na een stage bij de Mapei-wielerploeg, belandde hij bij Vlaanderen-T-Interim. In 2004 sloot hij aan bij US Postal, later Discovery Channel. Vanaf het seizoen 2008 reed hij voor Quickstep-Innergetic.
Zijn grootste successen boekte Devolder tot nog toe in eendagswedstrijden. Op het BK Wielrennen van 2007 in Ronse kwam hij als eerste over de meet voor Tom Boonen en Philippe Gilbert en in de tricolore trui won hij op 6 april 2008 de Ronde van Vlaanderen. Op 15 augustus 2008 veroverde hij ook de nationale titel in het tijdrijden.
Als ronderenner liet Devolder zich opmerken door een elfde plaats (na het ontnemen van de resultaten van Tom Danielson klom hij zelfs naar de tiende positie) in de Ronde van Spanje van 2006, een derde plaats in de Ronde van Zwitserland van 2007 en de eindzege van de Ronde van Oostenrijk 2007. In de Ronde van Spanje 2007 droeg hij één dag de gouden leiderstrui. In 2008 startte hij voor het eerst in de Ronde van Frankrijk. Hij had zich tot doel gesteld een top 10-plaats in het eindklassement te behalen, maar stond in de 15de rit helemaal geparkeerd op de flanken van de Agnelpas en moest daarom opgeven.
In 2009 won hij voor de tweede keer de Ronde van Vlaanderen, een jaar na zijn eerste overwinning. Op 27 juni 2010 won Devolder het nationale kampioenschap in Leuven voor Philippe Gilbert en Frederik Veuchelen. Op 15 augustus 2010 won hij ook het Belgisch kampioenschap tijdrijden en was hiermee de eerste renner die beide nationale kampioenschappen in hetzelfde jaar won.
In 2011 en 2012 reed Devolder in het shirt van het Nederlandse Vacansoleil-DCM. Zijn verblijf bij deze ploeg liep uit op een teleurstelling, hij wist geen goede klasseringen in de klassiekers te behalen. Zijn enige overwinning voor Vancansoleil was de GP Paul Borremans in 2011.
Op 14 september 2012 werd bekend dat Stijn Devolder in 2013 ging fietsen voor RadioShack-Nissan-Trek (onderstaande foto Erik Westerlinck). Daar kwam hij zijn oude ploegleiders Dirk Demol en Johan Bruyneel weer tegen. Op 23 juni 2013 behaalde hij in La Roche-en-Ardenne zijn derde Belgische kampioenentitel. Toen de resultaten daarna opnieuw uitbleven, moest hij in 2017 verkassen naar een pro-continentale ploeg Veranda’s Willems-Crelan (bovenstaande foto Jean-Pierre Verstraete). Hier moest hij op de eerste plaats de wereldkampioen veldrijden Wout Van Aert wegwijs maken in het peloton en hij deed dat zo goed, dat hij voor 2018 een nieuw contract kreeg aangeboden. (Wikipedia)

Devolder Stijn

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.