De Oostenrijkse pianist Paul Badura-Skoda viert vandaag zijn negentigste verjaardag.

Badura-Skoda won een Oostenrijkse muziekcompetitie aan het begin van zijn muziekcarrière in 1947. Hij was in de leer bij Edwin Fischer. Sinds 1949 trad hij met vooraanstaande dirigenten op zoals Wilhelm Furtwängler en Herbert von Karajan. Maar dan zag hij het licht en begon zich toe te leggen op de toepassing van de historische uitvoeringspraktijk. Hij dankt zijn bekendheid dan ook vooral aan het verzamelwerk van pianosonaten van Mozart en Schubert op historische vleugels bij het label Astree. Veel ander werk verscheen via het label Genuin Classics.
Samen met zijn vrouw Eva Halfar trad hij ook naar voren als componist en muziekuitgever. Daarnaast schreef hij cadenza’s (improviseerwerk) voor pianoconcerten. Hij heeft een eredoctoraat van de Hochschule für Musik und Darstellende Kunst Mannheim.
Door de schenking van zijn muziekverzameling een aan het Musikinstrumentenmuseum Schloss Kremsegg in Kremsmünster is daar een speciale collectie aan hem gewijd. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.