Nieuw barokensemble opgericht

De oprichting van een nieuw orkest is telkens een belevenis. Vandaag, donderdag 20 april 1995, is het weer zover, want dan wordt om 20 u., in de festivalhal Bijloke « Les Rumeurs Souterraines » boven de doopvont gehouden. Het oprichtingsconcert van « Les Rumeurs Souterraines » staat in het teken van Bach en Telemann.

Dat gebeurt tijdens een van de Gentse Stadsconcerten en dat is niet toevallig, want organisator Joris De Zutter ligt mede aan de oorsprong van het orkest.
Aangezien de uitvoering van bepaalde composities vooraan staat bij zijn programmatie, stelde hij vast dat vele orkesten zich inkapselen in het gevestigde repertoire en dus vijandig staan tegenover materiaal dat door een organisator wordt aangebracht.
Dat is zelfs het geval binnen de barokmuziek, waarvan de wortels van de heropleving toch teruggaan tot het fameuze jaar 1968, toen muzikanten zich juist tegen de starheid van het toenmalige concertwereldje wilden verzetten.
“Waarom dan niet zelf een orkest oprichten?”, oordeelde Joris De Zutter en hij vond gunstig gehoor bij Marcel Ketels, die ook reeds met het idee speelde van een barokorkest. Zo groeide « Les Rumeurs Souterraines », een Geuzennaam, want eigenlijk gaat hij terug op een hulde van Couperin aan Lully, waartegenover de tijdgenoten slechts « ondergrondse geruchten » zijn.
« Wordt dit nu ook het Gentse Stadsorkest? », liet De Zutter zich ontvallen. Het antwoord is nee, al hebben de Stadsconcerten ook voor volgend jaar een project van het orkest gesubsidieerd (rond Purcell).
Maar door de vraag te stellen kwam meteen ook weer de « ondergrondse geruchtenmolen » op gang, aangezien Rudolf Werthen met zijn I Fiamminghi toch reeds gedurende jaren deze eretitel (en de daarbij horende subsidies) tracht binnen te rijven. Volgens schepen van cultuur Dany Vandenbossche is Werthen inderdaad een nieuw offensief in die zin gestart, maar de kans is klein dat de stad op zijn vraag zal ingaan.

Referentie
Ronny DE SCHEPPER, Nieuw barokensemble opgericht, Het Laatste Nieuws 20 april 1995

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.