Op 10 oktober 2012 startte de reeks Studium Generale van de Gentse Universiteit! Charlotte Mutsaers leidde het jaarthema in met een lezing getiteld: ‘Normaal!? Waar is de norm?’ Met haar wonderlijke vertelkunst en haar markante persoonlijkheid was ze de uitgelezen persoon om het duo ‘normaal-abnormaal’ en de fragiele grens tussen beide te verkennen. De lezing vond plaats in de zaal Karel Miry van het Conservatorium, Hoogpoort 64 in Gent. (Foto Michiel Hendryckx – Wikiportret)

Charlotte Mutsaers (Utrecht, °1942) is een dubbeltalent, schilderen kwam eerst, schrijven later, maar beide zijn met elkaar verbonden, zozeer dat het vaak moeilijk is om het beeld zonder het woord te zien of het woord zonder het beeld. Beide zijn ook kenmerkend voor een eigenzinnig oeuvre, speels en ontwapenend (o.a. De Markiezin, Rachels Rokje, Bont), maar ook diepzinnig en geëngageerd (o.a. Paardejam, Koetsier Herfst). De dierenliefde die in al haar werk tot uiting komt, is geen voorwendsel voor misantropie, maar toont begrip en respect voor het dier, waarbij en passant de humaniteit van de mens tegenover de andere wezens van de schepping kritisch wordt belicht. Het werk van Charlotte Mutsaers is in meerdere betekenissen grensoverschrijdend – haar voorliefde voor Oostende is illustratief in, bijvoorbeeld, de roman Koetsier Herfst – wars van bekrompenheid, maar stellig in de overtuiging. Terecht is haar werk veelvuldig bekroond met ondermeer: de Jan Greshoffprijs, de Constantijn Huygensprijs, en de P.C. Hooft-prijs.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.