Mikel Landa Meana (Vitoria-Gasteiz, 13 december 1989) is een Spaanse wielrenner die anno 2017 rijdt voor Team Sky (foto Erik Westerlinck).

Landa gold als een van de nieuwe talenten van Euskaltel-Euskadi. In 2010 wist hij al bij de opleidingsploeg Orbea als vijfde in het eindklassement van de Ronde van de Toekomst te eindigen. In 2011 won hij op mooie wijze de vijfde etappe, tevens koninginnerit, van de Ronde van Burgos. In 2014 verhuisde Landa naar Astana Pro Team, na de ondergang van zijn vorige ploeg, Euskaltel-Euskadi.
In 2015 viel Landa pas echt op met een tweede plek in het eindklassement van de Ronde van Trentino. Ook startte hij in de Giro, om daar kopman Fabio Aru te ondersteunen. Bergop bleek Landa een van de sterksten en dat resulteerde in twee etappeoverwinningen. Landa won de vijftiende etappe, een bergrit met aankomst op Madonna di Campiglio. Twee dagen later wist hij ook de zestiende etappe, met onderweg de Mortirolo, te winnen. In de twintigste etappe kwam Landa als eerste boven op de Colle delle Finestre, het hoogste punt Giro. Hierdoor mocht hij de Cima Coppi in ontvangst nemen. Landa werd uiteindelijk derde in het eindklassement. Ook won hij de koninginnenrit van de Vuelta dat jaar. Na afloop van het seizoen vertrok hij naar het Britse Team Sky, waar hij na het vertrek van Richie Porte één van de kopmannen zou zijn. Zijn debuut maakte hij in de Internationale Wielerweek. In april wist hij de tweede etappe van de Ronde van het Baskenland te winnen door Wilco Kelderman bergop te verslaan. De Ronde van Italië liep vervolgens uit op een teleurstelling (in de tiende etappe moest de Bask de strijd staken als gevolg van ziekte door een pollenallergie), maar in de Ronde van Frankrijk toonde Landa zich de evenknie van kopman Chris Froome. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s