Morgen zou het 95 jaar geleden zijn dat Jessie Allen is gestorven. En Jessie Allen zou de ware naam zijn van Nettie Honeyball, de stichtster van de eerste vrouwenvoetbalploeg, meteen zelfs van een vrouwelijke voetballiga (*). (Nettie is de tweede van links bij de rechtstaande vrouwen.) Alleen is het probleem dat ik verdere gegevens over die Jessie Allen (inclusief dus ook haar geboortejaar) niet kan terugvinden. Plus het feit dat men op Wikipedia veronderstelt dat de echte naam van Nettie Honeyball Mary Hutson zou zijn (maar ook over haar is verder niets terug te vinden). Nu zou ik dit mysterie toch graag uitgeklaard zien tegen over vijf jaar, wanneer die Jessie Allen dus honderd jaar geleden zou zijn gestorven.

Nettie Honeyball, also referred to as Nettie J.Honeyball, was the founder of the British Ladies’ Football Club, the first known women’s association football club, and one of their players until spring 1895. The name Nettie Honeyball was a pseudonym, and her real name is unknown. Some people believe that her real name was Mary Hutson. When Honeyball formed the BLFC, she was living in Crouch End, but it is not known whether she was from the area. There have been suggestions that she may have been from a middle class family in Pimlico.
In 1894, Honeyball began placing newspapers adverts for players for a women’s football team. Thirty women responded, and so the British Ladies’ Football Club (BLFC) was formed by Honeyball and Lady Florence Dixie in 1895, and was mainly composed of middle classed women. Honeyball described football as “a manly game that could be womanly as well.” Due to Honeyball’s PR campaign, the BLFC’s first match in 1895 had an attendance of over 12,000 people. Scottish suffragist Helen Matthews, known for forming Mrs Graham’s XI, played for the BLFC in 1895. Honeyball’s last recorded appearance for the BLFC was on 13 May 1895.
Het vrouwenvoetbal heeft door de jaren heen met tal van vooroordelen te kampen gehad: het zou niet attractief genoeg zijn (te traag, te weinig technische hoogstandjes), de beoefenaars ervan zouden manwijven zijn enz. Daar zijn allerlei tegenargumenten voor te bedenken, maar de boutade van voetbalster Marina Verdonck dat “er evenveel lesbiennes zijn bij ons als er homo’s zijn bij Club Brugge” is echter pertinent onwaar. Volgens de Duitse sociologe Birgit Palzkill ligt het percentage lesbiennes in de sport alleszins hoger dan in de doorsnee maatschappij, omdat topsport staat voor een aantal mannelijk geachte normen: kracht, strijdlust, agressie. Daarom stelt Dr.Gert Hekma dat juist daardoor vele vrouwen hun geaardheid ontdekken in de sport: “Vanwege het fysieke en speelse karakter van het sporten is het bij uitstek een milieu om seksuele voorkeuren te ontdekken en te exploreren.” Omgekeerd is het evenzeer waar dat mannelijke homofilie vaak in artistieke middens voorkomt, precies omdat hier dan weer “vrouwelijke” waarden gelden. Om de uitspraak van Verdonck dus met de werkelijkheid te doen kloppen, zou ze als volgt moeten luiden: “In de sport zijn er evenveel lesbiennes als er homo’s zijn bij het ballet of de opera.
Maar als we bij het voetbal blijven (de Belgische competitie werd overigens op een bepaald moment gesponsord door Tampax), begin 1997 was er in Italië een proces hierover omdat voorzitter Michele De Caminata de vrouwelijke voetbalploeg van Brescia, met de welluidende naam “The Bluesclub”, had opgedoekt met als argumentatie dat het “meer om lesbische seks dan om sport” zou gaan. De meisjes hadden De Caminata een proces aangedaan omwille van die uitspraak en dat hadden ze beter niet gedaan want rechter Luca Pistorelli sprak hem vrij: “De idee dat het een belediging is als iemand je homoseksueel noemt, dat daardoor je waardigheid is gekwetst, moet met kracht van de hand worden gewezen,” aldus de gedachtengang van de rechter. Hij berispte De Caminata wel “omdat hij de privacy van de vrouwen had moeten respecteren, ongeacht hun seksuele voorkeur.“
Begin 2003 nam dan weer Barney Davidson ontslag als manager van het Engelse vrouwenvoetbalteam Gretna. De ex-speler van Leicester City gaf als reden dat de vele lesbische relaties in zijn team de sfeer verpestten: “Zeker acht van mijn speelsters hebben een verhouding met een medespeelster. Als een relatie stuk loopt, leidt dat iedere keer tot problemen en kan ik tijdelijk geen beroep doen op beide speelsters.”
Ook VRT-sportjournalist Eddy Demarez verklaart in De Morgen van 30/7/1998: “In het vrouwenvoetbal is 80 procent van de spelers lesbisch.” Een percent dat in HLN van 3/2/1999 ook wordt bijgetreden door de vroegere zwemster Pascale Verbauwen. Zij vond haar vriendin Yvette bij het voetbal b.v., maar bij de zwemsters kent ze geen enkele lesbienne. “En ik kan het weten hé,” voegt ze eraan toe.

(*) Daarmee bedoel ik: ze moeten toch tegenstanders gehad hebben om tegen te spelen. Daarom veronderstel ik dat in eerste instantie uit de dertig belangstellenden twéé ploegen werden gevormd, die tegen elkaar konden spelen. Dat één van de speelsters later een eigen ploeg opstelde, doet mij ook veronderstellen dat er toch een zekere competitie was.

Referentie
Tim Tate, Girls with Balls – The Secret History of Women’s Football, John Blake Publishing, 2013

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.