Gianni Moscon (foto Jean-Pierre Verstraete) was gisteren weer erg actief in de Ronde van Emilia. En zo vernam ik ook dat hij uiteindelijk uit de uitslag van het wereldkampioenschap is geschrapt. Nochtans lag hij op een bepaald moment in winnende positie. Dat was na een incident met een toch wel heel lange “bidon collé”. Daarom sta ik net als commentator Karsten Kroon dubbel tegenover deze sanctie. Ze was uiteraard terecht, maar hij had onmiddellijk uit koers dienen te worden genomen. Nu kon hij echter verder rijden en de wedstrijd beïnvloeden. En stel dat hij wereldkampioen was geworden? Wat dan?

Als belofte won Gianni Moscon (Trente, 20 april 1994) in 2014 de Piccolo Ronde van Lombardije, de Ronde van Lombardije voor beloften als lid van de Italiaanse jongerenclub Zalf Euromobil Désirée Fior. In een sprint met twee klopte hij Dylan Teuns. In 2015 werd hij in de Ronde van Vlaanderen voor beloften tweede achter Alexander Edmondson. Later dat jaar won hij het nationale beloftenkampioenschap op de weg, voor Davide Gabburo en Edward Ravasi, en werd hij tijdens het wereldkampioenschap vierde in de wegwedstrijd.
In 2016 werd hij aangeworven door team Sky en eindigde hij als derde in het eindklassement van de Internationale Wielerweek, achter winnaar Sergej Firsanov en Matteo Busato. In juni werd hij vierde op het nationale kampioenschap tijdrijden en vijfde in de wegrit.
In augustus 2016 behaalde Moscon zijn eerste profoverwinning door de Arctic Race of Norway te winnen. Tevens won hij in deze ronde een etappe en uiteraard ook het jongerenklassement.
In 2017 kwam bij bovendrijven in het klassieke voorjaar. Met een vijftiende plaats in de Ronde van Vlaanderen en een vijfde plaats in Parijs-Roubaix.
Op 28 april 2017 maakte Moscon tijdens een rit in de Ronde van Romandië naar verluidt racistische opmerkingen tegen de donkere Franse renner Kévin Reza. Moscon excuseerde zich daarvoor. Desondanks besloot zijn werkgever Team Sky op 1 mei 2017 om de Italiaan voor zes weken te schorsen.
Op 20 juni 2017 reageerde Moscon na zijn terugkeer na de schorsing in de Italiaanse sportkrant La Gazzetta dello Sport. “Ik heb niet veel te vertellen. Mijn geweten is zuiver. Ik heb de straf geaccepteerd en een onderbreking genomen. Ik heb niemand vermoord en de beschuldigingen waren niet volledig gefundeerd, maar ik wil er liever niet meer over praten. Ik heb altijd veel steun gehad van mijn collega’s. Zij wisten dat het ridicuul was. Veel mensen hebben voor me gejuicht tijdens de wedstrijden. Ik heb niet het idee dat ik mijn reputatie opnieuw moet opbouwen. Veel mensen begrijpen me en hebben me niet aangevallen”, aldus de Italiaan. De UCI kondigde ook aan een onderzoek te starten naar de racistische uitingen van Moscon, maar ik denk niet dat dit er ooit van gekomen is. Alhoewel ikzelf uiteraard niet weet, wat er precies is gebeurd, vermoed ik dat het iets van dezelfde orde is als het voorbeeld dat ikzelf vaak geef. Als een voetbalspeler een vuile trap krijgt van een tegenspeler die toevallig een donkere huidskleur heeft, zal hij misschien wel “vuile zwarte” of zoiets roepen. Dat is niet erg beleefd, akkoord, maar racisme is het niet. Als die speler b.v. rood haar zou hebben gehad, dan had hij wel “vuile rosse” of zo geroepen. Nogmaals, erg stichtelijk is het allemaal niet,
maar men moet er ook niet te zwaar aan tillen. [Wikipedia]

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s