Morgen wordt de Italiaanse wielerkampioen Felice Gimondi 75 jaar.

De in Sedrina bij Bergamo geboren Gimondi was als amateur al een verdienstelijk renner, met onder meer winst in de Ronde van de Toekomst. Hij brak volledig door in zijn debuutjaar bij de profs in 1965 toen hij als debutant de Ronde van Frankrijk op zijn naam schreef. Twee jaar later won Gimondi de Ronde van Italië; iets wat hij in 1969 en 1976 kon herhalen. In 1968 won hij ook de Ronde van Spanje, waarmee hij één van de zes renners is die alle drie de Grote Rondes heeft gewonnen. De andere vijf zijn Jacques Anquetil, Eddy Merckx, Bernard Hinault, Alberto Contador en Vincenzo Nibali. Gimondi, bijgenaamd ‘de buizerd van Bergamo’ en ‘de Aristocraat’, eindigde alle vijf keren dat hij deelnam aan de Ronde van Frankrijk in de toptien. Zijn laagste eindklassering was een zevende plaats en hij won in totaal zeven touretappes.
In 1975 kreeg hij bij de Ronde van Frankrijk wel een tijdstraf van 10 minuten in het algemeen klassement, omdat hij positief getest werd bij de 15e etappe. Hiernaast kreeg hij een boete van 1000 Zwitserse frank en een maand voorwaardelijke schorsing.
Gimondi reed niet alleen sterk in de grote rondes, maar hij was ook een specialist in eendaagse wedstrijden. Zo won hij tweemaal de Ronde van Lombardije (1966 en 1973). Parijs-Roubaix (1966) en Milaan-San Remo (1974) zette hij eenmaal op zijn palmares. In 1973 werd Gimondi wereldkampioen. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.