Meat Loaf werd geboren als Marvin Lee Aday in Dallas (Texas). Hij werd vooral bekend door Paradise by the Dashboard Light van zijn album Bat Out of Hell (1977), die hij zong met Ellen Foley (*). De teksten en muziek zijn van Jim Steinman.

Meat Loaf (gehaktbrood) kreeg zijn bijnaam van zijn vader, aldus een interview in een televisieprogramma. Volgens zijn biografie (To Hell and Back) kreeg hij deze naam echter van zijn honkbaltrainer.
Meat Loaf speelde de rol van Eddie in The Rocky Horror Picture Show van Jim Sharman (1975), nadat hij de rol ook al had vertolkt in het originele toneelstuk. According to Meat Loaf, Elvis Presley was the studio’s first choice to play Eddie and apparently Elvis actually had expressed some interest in doing so.
Door de jaren heen speelde Meat Loaf vaak gastrollen in films en series. In april 2013 stopte Meat Loaf dan ook met toeren, omdat hij zich meer wilde toeleggen op zijn acteercarrière. In oktober 2015 begon Meat Loaf echter toch weer aan een nieuwe tournee, maar in juni 2016 zakte hij, inmiddels 68 jaar oud, tijdens een optreden in het Canadese Edmonton in elkaar en werd met een ziekenauto afgevoerd.
Meat Loafs optredens werden dan ook gekenmerkt door hevige theatrale acts. In een interview in de Volkskrant in 2003 zei hij: “De meeste rockbands denken dat het voldoende is gewoon hun liedjes te spelen. Ik niet. Mensen moeten meegesleept worden in een drama. Ieder hoekje van het podium moet worden benut. […] Een beetje op en neer springen is niet genoeg. Je moet alles uit de kast halen en je inleven in een rol, elke dag weer.” Door zijn energieke optreden werd hij ooit door Robert Groslot bestemd als de beste artiest uit de hele Night of the Proms-reeks. (Wikipedia)

(*) Het verhaal dat Ellen Foley de groep reeds had verlaten om een succesrijke solocarrière uit te bouwen nog voor de officiële video werd opgenomen, is genoegzaam bekend. Daarin hoort men dus haar, maar men ziet Karla DeVito. Vaak wordt dan ook verondersteld dat DeVito gewoon een mooi lijf had en geen stem. Dat is echter niet waar. Ik heb verscheidene live-versies van “Paradise” gehoord met Karla als zangeres en ze kan zeker de vergelijking met Ellen Foley doorstaan. Bovendien was zij met haar frele lijfje de perfecte tegenspeelster voor de omvangrijke Meat Loaf.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.