Jan Bakelants (foto’s Erik Westerlinck) reed tweemaal een uitstekende wedstrijd in Canada. In Montréal was hij zelfs dicht bij de eindzege. Helaas ging hij iets te vroeg aan en viel daarom nog terug tot de vierde plaats.

Al van bij de jeugd was Bakelants (Oudenaarde, 14 februari 1986) een groot talent. Zo won hij in 2003 de Omloop Het Nieuwsblad bij de junioren en won hij in 2006 een etappe in de Triptyque Ardennaise. 2008 was voor laatstejaars belofte Bakelants een echt boerenjaar. Hij won het Circuit des Ardennes, de Ronde van Luik en Luik-Bastenaken-Luik U23. In augustus wist hij zelf een etappe en het eindklassement te winnen in de prestigieuze Ronde van de Toekomst. Hiermee trad hij in de voetsporen van ex-Tourwinnaars als Felice Gimondi, Joop Zoetemelk, Greg LeMond, Miguel Indurain en Laurent Fignon. Dankzij deze opmerkelijke resultaten mocht hij vanaf augustus 2008 stage lopen bij Topsport Vlaanderen, alwaar hij voor 2009 een profcontract zou krijgen. Eind 2008 won hij de Kristallen fiets als beste Belgische belofte.
Na één jaar bij Topsport Vlaanderen, maakte Bakelants in 2010 zijn debuut in de UCI ProTour, bij Omega Pharma-Lotto. Hij zou twee seizoenen voor het team uitkomen, en zowel in 2010 als 2011 reed hij de Giro en de Vuelta. Vanaf 2012 kwam Bakelants uit voor het Amerikaanse RadioShack-Nissan-Trek. In 2013 maakte hij er één week na het behalen van een derde plek tijdens het BK zijn debuut in de Ronde van Frankrijk. Hij wist er indruk te maken door de tweede etappe te winnen, door in de laatste kilometer weg te rijden van een groep van zes en uiteindelijk het naderende peloton één seconde voor te blijven. Hiermee pakte hij ook de gele trui. Hij zou de trui twee dagen dragen, en uiteindelijk als achttiende in het eindklassement eindigen.
Volgens Wikipedia is zijn bijnaam Porno Jantje. Dat doen ze op basis van een artikel in WielerRevue. Ik denk dat dit uiterst kort door de bocht is. Ik denk niet dat deze bijnaam, die teruggaat naar een grapje van Jan Bakelants over de podiummissen bij de start van de Tour 2017, effectief ingang heeft gevonden in het peloton.
Bij de seizoenstart 2018 was dit gelukkig allemaal al vergeten en Jan mocht bij de start van de Omloop Het Nieuwsblad optreden als gastcommentator. Daar kwam hij alweer verrassend uit de hoek als promotor van het “nieuwe” wielrennen (de mondialisering, de mediatisering…). Als ik me niet vergis, heeft hij bij een vorige gelegenheid al eens in het vooruitzicht gesteld dat hij na zijn actieve wielerloopbaan wel een functie binnen de UCI zou ambiëren. Op basis van deze interventie zou ik durven zeggen dat hij hiervoor de geknipte man is.

09 Jan Bakelandts

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.