In 1977 had het Feest van de Rode Vaan plaats in Elsene. De toegangsprijs was 150 fr. voor één dag en 200 fr. voor twee dagen. Het begon op zaterdag met een optreden van De Snaar (foto Canvas), de voorlopers van De Nieuwe Snaar.

Op zondag 11 september was er dan o.m. Zjef Vanuytsel en Placebo.
Op beide dagen was er ook een optreden van de Oktoberklub uit Oost-Berlijn. Er werd mij gevraagd die mensen te interviewen, maar dat was nu eens een onderwerp waar ik helemaal niet van afwist (vergeet niet dat ik nog moest beginnen op De Rode Vaan, hé!). Daarom kreeg ik na veel smeken en aandringen van Jan Mestdagh gedaan dat hij mij terzijde zou staan. Bovendien bood ook Chris De Paepe aan om in te staan voor een vertaling als het Pfaff-Duits van Jan of mij ontoereikend zou blijken te zijn.
Er waren uiteraard nog veel meer optredens (ik herinner me Wannes van de Velde bijvoorbeeld), maar ik vind het programma-overzicht niet meer.
In de marge van het Feest organiseerde ik ook nog een debat over muziek en maatschappij, naar aanleiding van een artikelenreeks in De Rode Vaan, waarvan op dat moment reeds twee delen waren verschenen: “Tussen wolken en werkelijkheid” (over klassieke muziek) en “Mag een communist de horlepijp dansen?” (over volksmuziek). Later zal ik daar nog verscheidene artikels aan toevoegen (over protestsongs, blues, soul enz.), waarover ik dan later vormingsavonden heb gegeven voor het Masereelfonds en in Elcker-Ik. Deelnemers aan het debat waren Miel Appelmans, Jan Braet, Johan Thielemans, Willy Courteaux, Peter Cnop, Jef Turf, Jan Mestdagh en ikzelf uiteraard.
Karel Devijver en Fred Brouwers (zie brief) hadden zich schriftelijk verontschuldigd. Een jaar later heb ik een lange samenvatting van het gesprek gepubliceerd in De Rode Vaan. Op deze blog ben ik met deze tekst echter nogal creatief omgesprongen, naar gelang van het thema dat werd beantwoord. Toch kan men een doorsnede van het debat hier vinden (met nog toevoegingen uit andere interviews over hetzelfde onderwerp).

Ronny De Schepper

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.