“Skopiumschuivers” is de titel van zowel een boek als een expositie. Centraal staat hierin het eerste decennium van de Gentse filmzaal Studio Skoop, en hoe die pionierstijd resoneert tot in het heden. Het boek wordt voorgesteld op donderdag 28 september om 19.00u in de Zwarte Zaal van het KASK Conservatorium, Louis Pasteurlaan 2, 9000 Gent.

Onder impuls van Ben ter Elst heeft Studio Skoop bakens verzet in het op dat moment door conservatieve krachten gedomineerde Vlaanderen. Hij begon in 1970 met de eerste filmvertoningen, en in 1974 met het Internationaal Filmgebeuren Gent. Centraal in de programmering stonden uitzonderlijke films, die in het commerciële circuit nooit een kans zouden gekregen hebben. Daarmee legde hij meteen ook de fundamenten van wat later het Film Fest Gent zou worden.
Toen hij aan zijn avontuur begon, bood Gent een grauwe aanblik. Jonge gezinnen trokken weg uit de stad. Vrijgevochten studenten huurden samen goedkoop een huis, een beluik of een cité, waar ze in een soort ‘vrijstaat’ leefden. Rond Het Pand, (nu Caermersklooster) en de Academie bloeide een alternatieve scène, vooral gevormd door kunstenaars. In de omgeving van de Sint-Pietersnieuwstraat en de Blandijnberg ontstonden vergelijkbare gemeenschappen van studenten die meer gepolitiseerd waren. Ze ontmoetten elkaar allemaal in ‘De Skoop’, de cinemazaal annex Grand Café aan het Gentse Sint-Annaplein. Ben ter Elst noemde hen gezamenlijk de ‘Skopiumschuivers.’
Inmiddels is gebleken dat veel van die vaste klanten op hun beurt aan de basis liggen van talloze nieuwe initiatieven die het culturele en maatschappelijke leven in Vlaanderen en daarbuiten hebben getransformeerd. Paya Germonprez, zelf medewerkster van het eerste uur, vond dat de schat aan foto’s, affiches, getuigenissen, processen-verbaal, anekdotes en straffe verhalen niet verloren mocht gaan. Daarom ging ze op zoek naar de overlevers uit die periode en voerde met hen lange gesprekken om het bewaarde materiaal tot leven te brengen. Tal van vroegere Skopiumschuivers die later op hun domein toonaangevend zouden worden, schreven speciaal voor het boek een tekst, met bijdragen van onder meer Jean-Paul Van Bendeghem, Michiel Hendryckx, Herman Balthazar, Stefan Hertmans, Guido Van Meir, Eric Corijn, Guido Lauwaert…
“Skopiumschuivers” draait evenwel niet alleen om het koesteren van herinneringen en het evoceren van de tumultueuze jaren zeventig. Naast het rijk geïllustreerde boek met getuigenissen is er ook de tentoonstelling waarin de betekenis van die pionierstijd voor de huidige generatie wordt aangekaart, en dit zowel op het gebied van de film, theater, beeldende kunst als maatschappelijke actie. Aan de hand van gesprekken, projectie, performance, muziek enz. wordt op vier donderdagavonden zo de impact van Studio Skoop afgewogen en geactualiseerd.
Voor het boek zijn ondertussen alle documenten en teksten geselecteerd en men is nu in het stadium van de lay out. Het boek, inmiddels ongeveer 280 pagina’s dik, zal in eigen beheer worden uitgeven en de uitgeverij Snoeck zal de verdere verspreiding in de boekenwinkels en via het web verzorgen.
De presentatie van het boek gebeurt bij de opening van de tentoonstelling in de Zwarte Zaal van het KASK, School of Arts en dit op 28 september 2017. De expositie loopt tot 22 oktober 2017 en zal elke donderdagavond langer open blijven met een extra programmering. In die periode is ook het Film Fest gepland.
Op 3 oktober wordt in de KASKcinema opnieuw de eerste film vertoond waarmee de Studio Skoop op 16 september 1970 van start ging: Goto, Île d’amour van Walerian Borowczyk, i.s.m. Film Plateau.
Met de tentoonstelling en de bijkomende evenementen op 5, 12 en 19 oktober zal ingezoomd worden op de brede culturele en maatschappelijke impact en de actuele relevantie van het Studio Skoop-verhaal. Dit programma wordt nu nog voorbereid i.s.m. KASK studenten en docenten.
Om dit alles te bekostigen is er uiteraard geld nodig. De Stad en de Provincie hebben een kleine subsidie toegezegd maar hiermee kan men het niet redden en dus wordt er langs deze weg een oproep gedaan om dit project te steunen.
Er zal een gezeefdrukte editie van het affiche van het 6e Internationaal Filmgebeuren uit 1979 te koop aangeboden worden. 50 exemplaren, druk KASK, getekend en genummerd, formaat 40/60.
Er worden tevens reprints van de affiches van het 4e, 5e, 6e en 7e Internationaal Filmgebeuren aangeboden, dit op A3 formaat op een hoogstaand kunstdrukpapier. Oplage telkens 50 exemplaren.
Je kan dit project dus op de volgende manieren steunen:

  • voorintekenen op het boek : 28.00€
  • een exclusieve zeefdruk plus boek: 150.00€
  • affiche reprint op A3 formaat: 40.00€
  • affiche reprint op A3 formaat plus boek: 65.00€
  • Of je kan natuurlijk ook een gift of sponsering doen. Indien dit het geval is voor 31 juli zullen we dit ook graag vermelden in het boek.

Dit hele project wordt gerealiseerd door de VZW PPA, Petrick Performance Arts.
Voor bestellingen en giften wordt dit rekeningnummer gehanteerd (op naam van PPA): BE62 7370 4012 1061. Indien er voor een affiche wordt gekozen gelieve te vermelden voor welk exemplaar er wordt gekozen.
De boeken en edities zullen beschikbaar zijn vanaf 28 september.
Met zeer veel dank van en aan iedereen die aan dit project reeds zijn medewerking heeft gegeven.

Paya Germonprez

P.S. De afbeeldingen van de diverse affiches zijn helaas niet mee “overgekomen” bij het plaatsen van de tekst op mijn blog.

Een gedachte over “Voorstelling boek “Skopiumschuivers”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.