Als Van Looy-supporter zou ik blij moeten zijn met elk boek over mijn idool, maar ik weet niet goed wat ik over onderstaand boek moet denken. Dat Van Looy in 1963 en 1964 met diverse tegenspoed te maken had, valt niet te ontkennen, maar hij werd in 1963 toch maar kampioen van België en won vier ritten én het puntenklassement in de Tour. Met een tiende plaats in het eindklassement was het overigens zijn beste prestatie in La Grande Boucle. En in 1965 zou hij opnieuw een prachtig seizoen rijden met een overwinning in Parijs-Roubaix, twee etappes in de Tour en niet minder dan acht ritzeges in de Ronde van Spanje, waarin hij uiteraard ook weer het puntenklassement binnenrijfde. Met een derde plaats in de eindstand evenaarde hij zijn prestatie uit 1959. Ik weet niet meer hoeveel overwinningen hij dat jaar in totaal heeft behaald, maar ik herinner mij nog wel een grote kop in een Waalse krant van dat jaar: “X victoires et ce ne serait plus le grand Van Looy?” Maar goed, laten we ervan uitgaan dat Groene Leeuw-fans (daar zit het ‘m natuurlijk) Jan De Smet en Patrick Feyaerts zich aan de feiten hebben gehouden en dus wil ik toch wel enige publiciteit maken voor dit nieuwe boek.

Net geen tien jaar na het verschijnen van hun boek over Groene Leeuw, zijn Jan De Smet en Patrick Feyaerts eindelijk terug met een nieuw boek, ditmaal niet over een iconische ploeg, maar over een nog iconischer renner, Rik Van Looy, de Keizer zelf. Het wordt geen echte biografie, ook geen huldeboek, maar een analyse van twee seizoenen, 1963 en 1964 die een kantelmoment in diens carrière waren.

In niet eens twee seizoenen daalde de toenmalige superster van het Vlaamse, en bij uitbreiding internationale, wielrennen af van de absolute heerser van de eendagswedstrijden en animator van de grote rittenkoersen naar een rol van een van de zovele kanshebbers op een zege, die, ook al bleef hij immens populair, stilaan plaats moest maken voor een nieuwe generatie.

De auteurs belichten deze twee seizoenen, die bol stonden van sensatie en onverwachte gebeurtenissen, met dikwijls een belangrijke rol voor of een belangrijke invloed op Rik van Looy : het conflict tussen de Italiaanse beroepswielrennerij en de Italiaanse en Internationale Wielerbond, de conflicten van Rik Van Looy met drie verschillende sponsors gedurende hetzelfde seizoen, het conflict met de Tour de France-directie over het parkoers, het feuilleton: gaat Rik naar de Tour de France of niet, de klucht met de twee Italiaanse kampioenen in de Giro d’Italia, de strijd van Rik om de groene trui in de Tour de France en zijn dramatische opgave in diezelfde Tour het jaar nadien, de wereldkampioenschappen met eerst het “verraad van Ronse” en het jaar nadien de “kaffers van Sallanches”, waar al meteen een nieuwe toekomstige heerser aan de deur klopt, de verzoening met Rik Van Steenbergen, die van aartsrivaal ploegmaat wordt, de breuk met Guillaume Driessens, de schorsingsvaudeville na Paris-Nice, het einde van de carrière van rivaal Jos Wouters…

Het boek zal ruim 200 bladzijden tellen, formaat 210 X 296 mm, hoogwaardig gestreken papier van 133 g/m2, met talloze bekende en minder bekende foto’s, vierkleurendruk, hard en geplastificeerd kaft. Het zal verschijnen in november 2017.

Voorinschrijven kan vanaf nu tot eind oktober, mits het storten van de voorintekenprijs van 29,95 euro (daarna 35 €) via http://sportmediashop.nl/. De namen van de voorintekenaars worden opgenomen in voorintekenlijst van het boek.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s