Het is al 45 jaar geleden dat Paul Van de Velde, destijds presentator op de BRT, om het leven is gekomen bij een auto-ongeval.

Ik wou al veel langer een bijdrage wijden aan Paul Van de Velde, om de eenvoudige reden dat ik destijds zijn uitvaart in de Gentse Sint-Pieterskerk heb bijgewoond, maar dit is ook weer typisch zo iemand die door het internet (bijna) totaal wordt vergeten. Er bestaat weliswaar een klein stukje op Wikipedia over hem (zie hieronder), maar een foto is nergens terug te vinden. Daarom heb ik het altijd uitgesteld, in de veronderstelling dat er toch wel ooit nog eens een beeltenis van hem zou opduiken. Na jaren vruchteloos wachten heb ik mij dan maar tevreden gesteld met een foto van het panel van één van de bekendste quizzen die hij presenteerde, namelijk “’t Is maar een woord”.
Paul Van de Velde werd geboren in Likasi in het toenmalige Belgisch Kongo. Hij was een verklaard voorstander van het Algemeen Nederlands, wat erg belangrijk was bij de prille Vlaamse televisie. Hij kreeg vooral bekendheid als quizmaster en spelleider van onder andere “Hebt ge ze alle vijf?”, “100.000 of niets”, “Wat ’n stiel” en “’t Is maar een woord”. Hij kwam op 50-jarige leeftijd om het leven in Waasmunster bij een auto-ongeval. En hoe kwam ik nu op zijn begrafenis terecht? Wel, hij had ook een functie aan de Gentse universiteit. Wat precies, weet ik niet meer, maar zelf heb ik in de Germaanse alleszins nooit met hem te maken gehad. Ik herinner mij nog wel mijn latere werkgever, een kaarsrechte professor Bolckmans in een hagelwit kostuum in een voor hem vreemde omgeving (hij zal zoals de meeste Gentse professoren wel tot de loge hebben behoord). Misschien dat Paul op zijn dienst was te werk gesteld?

2 gedachtes over “Paul Van de Velde (1922-1972)

 1. Paul Van de Velde was assistent van Willem Schrickx, hij begeleidde cursisten bij de lerarenopleiding. Een aardige man, geen echt academisch profiel. Hij had Germaanse gestudeerd samen met Alex Bolckmans, tussen wie een sterke appreciatie bestond. Bij zijn overlijden hield Bolckmans op de zitting van de Faculteitsraad een toespraak (niet gepubliceerd), wel opgenomen in het Faculteitsverslag. Zijn medewerking aan de BRT werd in de raad goedgekeurd voor 1.5 uur per week.

  Like

 2. Gadverdamme, assistent bij Schrickx. Een gruwel van een vent, die iedereen waar hij enige macht over had,

  systematisch vernederde.

  Hij doceerde in het Antwerps, maar zijn cursus over the Metaphysical Poets vond ik toen bijzonder

  diepgravend. Verdomd moeilijk ook.

  Eigenlijk de enige professor Engels aan de VUB toen die interessant was.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s