De Britse acteur en toneelauteur Steven Berkoff viert vandaag zijn tachtigste verjaardag.

Berkoff is a committed Zionist, and an enthusiastic supporter of Israel, who believes that being a Jew is inseparable from being a Zionist: Berkoff equates Zionism with being Jewish, stating in The Daily Telegraph in January 2009 that “Zionism is the very essence of what a Jew is. Zionism is the act of seeking sanctuary after years and years of unspeakable outrages against Jews.
In 1996, Berkoff prevailed as the plaintiff in Berkoff vs. Burchill, a libel civil action which he brought against Sunday Times journalist Julie Burchill, after she published comments suggesting that he was “hideously ugly“; the judge ruled for Berkoff, finding that Burchill’s actions “held him to ridicule and contempt.”
In 2012 was hij te zien als Savonarola in de televisieserie “De Borgia’s”, die op zaterdagavond liep op Nederland 2. Dit is nog één van zijn “betere” rollen, want Berkoff has stated that he takes film roles only in order to subsidise his theatre work. He regards many of the films he has appeared in as lacking artistic merit. Zo is hij o.m. te zien in Rambo- en James Bond-films, maar ook in the 1967 Hammer film Prehistoric Women.
Maar zoals gezegd, dit alles beschouwt Berkoff enkel als “noodzakelijk kwaad” om op die manier zijn eigen toneelstukken te kunnen fantaseren. Vooral in Arca in de jaren negentig was hij erg populair. Op korte tijd werden er niet minder dan drie stukken van hem opgevoerd: “The fall of the house of Usher“, “Mierenzeik” en “Harry’s christmas“.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.