Het is vandaag al zeventig jaar geleden dat Raymond Impanis, “het bakkerke van Berg”, bij zijn debuut in de Tour in 1947 – hij was toen amper 21 jaar – de langste individuele tijdrit die ooit in de Tour werd gereden, won. Het was een rit tussen Vannes en Saint-Brieuc over 139 kilometer.

06 raymond impanisDe geboortedatum van Raymond Impanis (op 19 oktober nota bene) is onzeker. Het verhaal gaat dat hij door zijn moeder, die onbekend bleef, te vondeling gelegd werd in een biezen mand op de stoep van de kerk van Berg alwaar hij door de plaatselijke pastoor gevonden werd die vervolgens de bakker van Berg de opdracht gaf om zich over het kind te ontfermen.
56 raymond impanisHet kind kreeg de achternaam Impanis, potjeslatijn voor in een brood. De veronderstelling dat Raymond Impanis zelf een vondeling was, berust evenwel op een misverstand. In werkelijkheid was het zijn vader die te vondeling werd gelegd, en zag Raymond Impanis het levenslicht in een bakkersfamilie.
48 raymond impanisImpanis was prof van 1947 tot 1963. Zijn grootste successen kende hij tot 1960. Hij won klassiekers als de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix (die hij 16 maal uitreed, een record dat hij deelt met Servais Knaven), Gent-Wevelgem en de Waalse Pijl, en was tweemaal eindwinnaar in Parijs-Nice. Opmerkelijk is wel dat Impanis nooit Luik-Bastenaken-Luik won; hij werd wel viermaal tweede, in 1947, 1948, 1954 en 1955. Een val in 1942 tijdens een wedstrijd in Tremelo zorgde ervoor dat hij zijn rechterarm amper nog kon buigen.
50 raymond impanisOp 12 mei 1999 werd hij benoemd tot ereburger van Kampenhout. Zijn naam is verbonden aan de Grote Prijs Raymond Impanis, tussen 1982 en 1993 een wedstrijd voor beroepsrenners. Vanaf 2006 tot 2010 werd het een een wedstrijd voor eliterenners zonder contract en beloften, georganiseerd door de plaatselijke Wielerclub Kampenhout. Vanaf 2011 is het weer een volwaardige profkoers, maar wordt nu verreden onder de benaming “Grote Prijs Impanis-Van Petegem”. Deze wedstrijd is opgenomen in de UCI Europe Tour.
49 raymond impanisSamen met zijn zoon Ben zorgde hij voor de radioverbindingen voor de Koninklijke Belgische Wielrijdersbond tijdens belangrijke nationale wielerwedstrijden. Impanis overleed op 31 december 2010 in Vilvoorde op 85-jarige leeftijd, na een slepende ziekte. (Wikipedia)

2 gedachtes over “Raymond Impanis (1925-2010)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.