Het is vandaag al negentig jaar geleden dat de Luxemburger Nicolas Frantz zijn eerste Tour heeft gewonnen.

Tussen 1923 en 1934 behaalde hij zestig overwinningen, maar het bekendst is Frantz vanwege zijn Tour de France-zeges in 1927 en 1928. Tussen 1924 en 1929 won hij in totaal twintig touretappes en droeg hij 37 dagen de gele trui. Hij werd tweede in 1924 en 1926 en vijfde in 1929. Hij won dertien keer op rij het nationaal kampioenschap van Luxemburg tussen 1922 en 1934.
In de Tour de France van 1928 droeg Frantz de gele trui van de eerste tot en met de laatste dag, de enige renner sinds Ottavio Bottecchia die deze prestatie leverde. Op vier dagen van het einde ligt hij een uur en een kwartier voor op André Leducq, zijn dichtste belager, en nog tien minuten meer op onze landgenoot Maurits Dewaele. In de etappe van Metz naar Charleville lijdt de Luxemburger echter kaderbreuk. Alcyon-ploegleider Ludovic grabbelt volgens de overlevering een damesfiets uit de handen van een toevallige getuige. Een velo met spatborden en licht. Daarmee haspelt Frantz de resterende honderd kilometer af. Het kost hem 28 minuten.
Tot zover de legende. In werkelijkheid spoedde het gezelschap zich naar de dichtstbijzijnde winkel van fietsmerk Alcyon, waar ze echter geen exemplaar op zijn maat hebben. Vandaar dat de forse Frantz (1m78) het moet stellen met een veel te klein exemplaar. Maar wel een koersfiets.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.