Het is een typische quizvraag: waar trad de Tour voor het eerst buiten de grenzen van Frankrijk? Velen zullen denken aan België, omdat “als het regent in Parijs, dan druppelt het in Brussel”, minder aan Zwitserland, Italië of Spanje, de andere buurlanden van Frankrijk, omdat men daarvoor respectievelijk de Alpen en de Pyreneeën moest oversteken. Het laatste buurland van Frankrijk (het kleine Luxemburg niet meegerekend), Duitsland, daaraan zal men helemaal niet denken, omdat de twee landen altijd op gespannen voet hebben geleefd en dan zéker in de beginjaren van de Tour, als de Frans-Duitse oorlog nog maar pas achter de rug ligt en de Eerste Wereldoorlog er al zit aan te komen. En toch is dit het juiste antwoord! Al wordt het al helemaal een strikvraag als het om Metz blijkt te gaan, een stad die wij nu als Frans kennen, maar die in die tijd (1907 dus) nog Duits was.

In Metz dus, jawel. Metz, de hoofdstad van Lotharingen hoorde sinds 1871 immers tot Duitsland en zou pas na de Eerste Wereldoorlog opnieuw bij Frankrijk horen. Het was overigens een memorabele rit omdat zowel Emile Georget (foto) als Louis Trousselier in de bloemen werden gezet. De aankomstrechters konden met de beste wil van de wereld geen verschil zien tussen beide Fransen en klasseerden ze dan ten einde raad maar ex aequo (*).
Metz is in 1951 het decor voor de Grand Départ van de Tour, met een etappe richting Reims. Bovendien ligt er 37 keer de streep voor een finish. Bij acht gelegenheden levert dat een Belgische ritwinst op: Philippe Thys (1920), Félix Sellier (1921), Hector Martin (1925), Aimé Dossche (1926), Alfons Schepers (1933), Marcel Kint (1938), Herman Vanspringel (1967) en Rudy Pevenage (1980).

Ronny De Schepper

(*) Op Mémoire du Cyclisme wordt wel degelijk Georget vóór Trousselier geplaatst. Daar vermeldt men dat “volgens sommige bronnen” de renners ex aequo zouden zijn geplaatst.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.