125 jaar geleden werd in Kortrijk baanrenner César Debaets geboren.

Cesar en Michel Debaets zijn geboren in Heule Watermolen bij Kortrijk. Eigenlijk waren ze met Gerard en Gaston erbij met vier broeders die reden op de weg. Allen zijn geboren tussen 1888 en 1898 en reden waarschijnlijk ook op de piste want de foto is genomen op de velodroom van Harelbeke in 1911. Toen stonden daar nog geen huizen maar in 1923 heeft mijn grootvader langs moeders kant rechtover de velodroom een huis gebouwd. Daar ben ik geboren en heb er tot mijn dertigste gewoond. De velodroom was toen al verdwenen maar in de volksmond spreekt men nog altijd van “aan de velodroom.” Gerard en Michel zouden uitgeweken zijn naar de Verenigde Staten van Amerika. (Jean-Pierre Verstraete)

Het was een lust voor de kenners om Cesar Debaets over de wielerbanen te
zien glijden. Onbeweeglijk, behalve de draai zijner benen. Duizenden ogen
volgden hem vooral om zijn gracieuze pedaalslag, zijn monumentale zit op de fiets. Eens klopte hij op de Vigorelli-wielerbaan de campionissimo Girardengo: nadien mocht hij nooit meer aantreden op de Italiaanse meetings, iets wat hij moeilijk heeft verteerd. Meer dan zijn broers Michel, Gaston-Octave, Gérard en Arthur liep hij in het gareel van Karel Van Wijnendaele. Met zijn sierlijke snor werd hij later (1932-1964) uitbater van Hotel Albert (nu The Rambler) op het K.M.Hendrikaplein te Gent waar zo vaak de Ronde van Vlaanderen is gestart. De pistier Cesar Debaets won ruim 200 ploegkoersen, vaak met Van Hevel of met Persijn. Hij is echter dikwijls gevallen (9X schouderbreuk, 2X schedelbreuk, 7X ribbenbreuk…). Hij herstelde en kwam steeds terug, behalve na een val op training toen een kleine wonde hem een bloedvergiftiging bezorgde. (Wilfried Journée op de Wielersite)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.