Het is vandaag 75 jaar geleden dat “Bambi”, de vijfde langspeeltekenfilm van de Walt Disney Studios, in première is gegaan.

Men spreekt dan ook meestal van Bambi “van” Walt Disney, maar eigenlijk is hij van zijn medewerkers David Hand en Perce Pearce. Donnie Dunagan leende zijn stem voor het beroemde hertenjong, maar omwille van de wet op de kinderarbeid werd dit niet vermeld op de aftiteling. Maar dat vond hij niet zo erg. Dunagan: “Ik heb carrière gemaakt bij de mariniers en ik heb in Vietnam gevochten. Als mijn medesoldaten ooit hadden ontdekt dat ik Bambi was, had ik het wel kunnen schudden.”
Disney regeerde met vaste hand: wat hem niet aanstond, werd er onverbiddelijk uit gegooid, ook al zaten er soms wekenlange arbeidsuren in. Zo o.m. de scène waarbij de moeder van Bambi wordt gedood door jagers. Ongetwijfeld heeft de schrik van Disney voor de reactie van zijn rechtse medestanders van de wapenlobby meegespeeld. Want dergelijke scènes hàdden inderdaad ook veel impact. Zoals Julie Burchill schrijft in The Sunday Times van 9/10/1994: “Venison will never be an ordinary meat like beef or pork because it boils down to the blood-curling reality of eating Bambi. (For some reason, eating Thumper is far more acceptable.)”
Thumper werd overigens getekend door Bill Justice (1914-2011), die bij Disney was begonnen in 1937. Hij zou later ook nog meewerken aan “Fantasia” en “Alice in Wonderland”.
HOLLYWOOD’S DARK PRINCE
Disney, de grote kindervriend, zal achteraf (o.m. dankzij het boek “Hollywood’s Dark Prince” van Marc Eliot) ontmaskerd worden als een impotente alcoholicus, lid van de nazi-partij (in “Three Little Pigs” tracht de boze wolf zich toegang te verschaffen door zich te verkleden als een leurder met een zwaar joods accent; dit werd in een latere versie veranderd) en tipgever voor de FBI. Dat het allemaal voortkomt uit het feit dat zijn vader, een boer uit Kansas met de typische hypocrisie van een fundamentalist die zelf een drinkebroer en een “womanizer” was, hem geregeld verrot sloeg, mag geen excuus zijn. Dit zou overigens ook de aanleiding zijn voor het onbetwistbare talent van Disney: hij vluchtte in de fantasiewereld van de sprookjes die zijn moeder hem vertelde.
Hij werd stilaan ook paranoïd, in zoverre dat hij begon te geloven dat zijn vader Elias, zijn echte vader niet was, maar een soort van monster dat diens plaats had ingenomen. Vooral toen bleek dat er geen geboorteakte van hem voorhanden is. Sommigen hechten trouwens geloof aan deze theorie en beweren dat Walt een buitenechtelijk kind is van een rijke Californische dame.
De voornaamste reden om Disney te laken is echter dat hij sentiment tot sentimentaliteit omboog (“Sentimentaliteit is de grootste vijand van de kunst: emoties verliezen er hun ware aard door,” Hugo Claus) en op die manier de verpersoonlijking werd van The American Dream. Daarmee wordt namelijk de droom afgeschermd van de realiteit. Zijn pretparken zijn dan ook iconen van het kapitalisme.
In 1941 breekt er zowaar een staking uit bij Walt Disney. Ze wordt geleid door Melvyn Douglas, “een hardnekkige communist”, aldus Carl Barks, die dan ook de staking brak en beloond werd met de tekenfilm “Pirate Gold”. Bij de stakers was ook Bill Melendez, die meer dan dertig jaar later de Snoopy-tekenfilms zou realiseren. Disney zelf zou later ene Sorrell aanklagen als communist bij de McCarthy-commissie.
Om de lont uit het kruitvat te halen, kan men Walt Disney overhalen om op reis te gaan naar Zuid-Amerika, zodat de onderhandelingen worden gevoerd door zijn broer Roy, die op vele vlakken toegeeft. Toch zullen er vele ontslagen volgen, waarbij Walt zich verschool achter het feit dat het leger een groot deel van de studio’s had ingenomen om een nabijgelegen strategisch doelwit te bewaken.
Deze crisis heeft er onder meer voor gezorgd dat Disney, die vroeger een democraat was, voortaan voor de republikeinen zou stemmen. Ronald Reagan was (weliswaar nog als acteur) aanwezig bij de opening van Disneyland en ook Richard Nixon voelde zich goed thuis in dit kapitalistische pretpark.
Tijdens Walts afwezigheid was ondertussen ook hun vader gestorven (hun moeder was al eerder gestorven door een gaslek in het door de broers voor hen gekochte huis).
UITVINDER VAN HET STORYBOARD
De eerste lange tekenfilm na de staking was “Dumbo”, waarvoor Joe Grant (1909-2005) het scenario schreef. Als tekenaar had hij reeds meegewerkt aan “Fantasia” en de heks uit “Sneeuwwitje” bedacht.
Disney haalt een aantal overheidsopdrachten binnen, zoals “The New Spirit” (die de Amerikanen moest aanzetten hun belastingen te betalen) en “Der Fuehrer’s Face”, waarin Donald Duck een Hitler-parodie neerzet.
Daarop volgde het paternalistische “Song of the South” (weer een mengeling van tekenfilm en “live action”, maar er valt weinig “action” te zien!), dat flopte en mede door de oorlogsomstandigheden geraakt de studio in moeilijkheden. Zelfs “The three caballeros” (1945) kan de studio niet uit de financiële moeilijkheden halen. Dat gebeurde pas met “Cinderella” (1951), het grootste kassucces sedert “Sneeuwwitje” en de definitieve start van het Disney-imperium.
De decors van “Assepoester” zijn minder spectaculair dan in “Sneeuwwitje” en “Pinocchio” (wat allicht toe te schrijven is aan het feit dat Albert Hunter een paar jaar eerder was overleden), maar juist dààrdoor krijgt “Assepoester” een lichtere toets, wat ook beter past bij het verhaaltje. Aan het verhaal van Charles Perrault is trouwens een leuke anekdote verbonden. Bij hem gaat het immers om “une pantoufle de vair” en een “vair” is een klein grijs eekhoorntje. De Disney-vertalers hebben daar al dan niet opzettelijk “une pantoufle de verre” van gemaakt, het fameuze glazen schoentje dus. Het mag dan nog een uitstekend beeld geven van de “breekbare” schoonheid van het hoofdpersonage, een glazen schoen is natuurlijk tegelijk een surreëel gegeven.
Anderzijds is het misschien wel een moedwillige vertaalfout omdat men zich in een Disneyfilm moeilijk kan voorstellen dat het uiteindelijk allemaal draait om een schoentje gemaakt uit zo’n lief diertje als een eekhoorn. Chip & Dale zouden er alvast niet mee kunnen lachen! Ik kan me geen eekhoorntjes herinneren die een rol van belang spelen in “Cendrillon”, maar de leuke muisjes die zozeer moeten afrekenen met de valse kat Lucifer komen toch wel dicht genoeg in de nabijheid om elke referentie aan een dierlijk schoentje achterwege te laten!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s