Uiteraard ben ik ten zeerste geïnteresseerd in de speciale band die er bestaat tussen Gent, de stad die ik in mijn hart sloot, en Temse, de gemeente waar ik ben geboren.

Deze speciale band dateert al van het jaar 864 toen de Gentse Sint-Pietersabdij juridisch de eigenaar werd van de burcht en de heerlijkheid van Temse. In 1491 koopt Roeland Lefèvre weliswaar het eigendomsrecht over de burcht en de heerlijkheid van Temse over, zodat Temse op haar eigen benen kon staan, maar toch was het daarmee niet afgelopen, ook al moeten we daarvoor een sprong maken naar de negentiende eeuw. Toen vertrok er dagelijks een postkoets vanop de Gentse Koornmarkt naar Temse. Het belang daarvan kan maar echt goed ingeschat worden, als men deze dagelijkse dienst vergelijkt met die naar andere steden. Uiteraard voerden Antwerpen en Brussel de lijst aan met zeven diligentiën per dag. Verder waren er nog vijf naar Kortrijk en drie naar Oostende, maar met z’n dagelijkse rit stond Temse toch op dezelfde hoogte als Oudenaarde, Dendermonde, Geraardsbergen en Sas van Gent. Nog ter vergelijking: naar Deinze, Eeklo en Lokeren was er slechts tweemaal per week een postrijtuig. Van Sint-Niklaas was zelfs geen sprake! (*)

Ronny De Schepper
(met dank aan Danny Van Broeck voor de fotomontage)

(*) Guido Deseyn, Gids voor oud Gent, Antwerpen, Standaard Uitgeverij, 1991, p.298

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.