Ik was het al totaal vergeten, maar ik heb mijn vroegere schoolvriend Edwin Thoen nog eens geïnterviewd voor De Rode Vaan, zij het anoniem, zoals ik overigens in de inleiding uitleg. Tegelijk is dit korte stuk een beetje een voorafspiegeling van mijn groot interview met de initiatiefnemers van Teleblok, een tiental jaren later.


De examenperiode staat voor de deur, de “blokperiode” is hier en daar zelfs al begonnen. Tijd dus voor enkele nuttige wenken in de eerste plaats om de gezondheid er niet te zeer onder te laten lijden, maar ook om goede resultaten te behalen, want de correlatie tussen die twee is wellicht sterker dan de meeste vermoeden,
Om ons zeker niet te vergissen, hebben wij er een specialist terzake bijgehaald. We noemen hem Dr.T., want als wij het goed voor hebben verbiedt de H. Orde “reclame” te maken voor geneesheren.
— Dr.T., om maar meteen met de deur in huis te vallen: wij nemen aan dat opwekkende middelen zoals Captagon zonder meer van de hand to wijzen zijn?
Dr.T. :
Dat spreekt voor zich. Lichte middelen als b.v. Stimul brengen toch niets op en van zware (zoals amfetamines) wordt men ziek.
— Wel worden vaak vitamines voorgeschreven ?
Dr.T. :
Alhoewel ook die niet veel opbrengen, kan dit uiteraard nooit kwaad. De positieve werking die aan het nemen van vitaminepillen wordt toegeschreven is vaak gewoon een psychologisch effect. Overigens schrijven geneesheren dit eerder voor om van het gezaag van de ouders vanaf te zijn. Want het zijn zij die in paniek geraken en zich zorgen maken, niet de jongeren zelf.
— Omwille van de studies worden de nachten vaak erg kort?
Dr.T. :
Ook dat is natuurlijk uit den boze. Een minimum rust van zes uren acht ik noodzakelijk. Dat hou je wel een week vol. En nu is het gelukkig reeds zo dat de examenperiode in de middelbare scholen niet zo lang meer duurt — aan de universiteit is het natuurlijk iets anders.
— Goed, maar zes uur slapen dat kan van middernacht tot zes uur ’s ochtends zijn of van tien tot vier enz. Zijn er periodes aan te wijzen waarin men “beter” kan studeren ?
Dr.T. :
Dat is een puur individuele aangelegenheid. Ieder moet voor zichzelf uitzoeken, wanneer hij het helderst van geest is. De hoofdzaak is dat men echt daagt, wanneer meer in bed ligt.
— En wat met het eten ?
Dr.T. :
Oh, daar zou ik weinig aan veranderen. Zeker mag men geen maaltijd overslaan. Als men van de zenuwen geen brok naar binnen krijgt, dan kan men nog altijd zijn toevlucht nemen tot een glas melk of een grote pot yoghourt. Die bevatten toch ook veel eiwitten en het is vooral daarorn dat het draait.
— Is het aangeraden minder maar vaker te eten ?
Dr.T.:
lk vind van niet. Zie je, eten zou in deze stress-periode een vorm van ontspanning moeten zijn. Men neemt er dus best de tijd voor en gaat met anderen aan tafel. Alleen op zijn kamertje gauw iets naar binnen wenken is heus niet zo aan te raden, zeker niet omdat de verleiding groot is om tijdens het eten verder te studeren.
— En dan zijn er nog de zenuwen. Er wordt heel wat gerookt vooraleer men het examenlokaal binnenstapt…
Dr.T. :
Roken is natuurlijk steeds af te raden, maar goed, zoals je zegt, onder invloed van de zenuwen… Er is nochtans een product, let op geen kalmeermiddel, Inderal heet het en dat neemt de hartkloppingen en de bevingen weg en eens we zover zijn, zijn we al vanzelf veel rustiger.
— Men kan dit vlak voor een examen innemen ?
Dr.T. :
Jazeker.
Dank u, dokter, u bent geslaagd voor uw examen. U kunt gaan. Zeg aan de volgende maar dat hij mag binnenkomen.

Zogezegd kwam er de week daarop een lezersbrief onder de titel: STAMPEN EN DAGEN?
Met belangstelling heb ik in de r.v. nr. 23 het artikel « Enkele gezonde wenken voor blok en examens » gelezen. Van één zin ontgaat mij evenwel de betekenis. Op de vraag op welk tijdstip men het best gaat slapen tijdens de examens, antwoordt de geneesheer o.a. “De hoofdzaak is dat men echt daagt, wanneer meer in bed ligt.” Ik heb mijn hersens gepijnigd om de betekenis hiervan te achterhalen. Zo dacht ik o.m. aan de groep Stampen en Dagen, waarbij “dagen” dialect is voor “duwen”. Dan zou de zin zoiets betekenen als “duw een beetje er kan nog eentje bij” of zo. Maar wat voor zin heeft dat dan? Is het soms een toespeling op seksuele activiteiten onder de blok? Zijn die dan aan te raden of af te raden? ik ben rade-loos.
Was getekend: een student uit Leuven.
En daarop volgde dan dit redactionele antwoord:
Hopelijk hebt u er niet van wakker gelegen, maar in werkelijkheid betrof het gewoon een dubbele zetfout. De zin zou moeten luiden : « De hoofdzaak is dat men echt slaapt, wanneer men in bed ligt. » Dit gezegd zijnde hopen wij dat uw seksueel leven er niet door ontregeld werd.
Maar uiteraard was dit enkel een manier om een zoveelste snowboot recht te zetten.

Referentie
Ronny De Schepper, Enkele gezonde wenken voor “blok” en examens, De Rode Vaan nr.23 van 1980

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.