Vandaag is het 55 jaar geleden dat The Beatles hun eerste opnames maakten met George Martin in de Abbey Road-studios.

Het contract met Parlophone was pas twee dagen daarvoor getekend en dus kan men deze opnames als een soort auditie beschouwen. Het ging om “Besame mucho”, “Love me do”, “P.S. I love you” en “Ask me why”. Geen enkele van de opnames werd ooit officieel uitgebracht. Twee ervan verschenen vele jaren later wel op de “Anthology 1”-CD. Het gaat over “Besame Mucho” en “Love Me Do”. Voor verzamelaars wordt het dus opletten, want “Besame Mucho” staat ook op de Decca-CD en bij “Love Me Do” is het nog veel ingewikkelder: “Na afloop van de sessie beluisterde George Martin de gemaakte opnamen. Martin was tevreden over de opnamen en besloot de groep een platencontract aan te bieden voor het Parlophone-label van EMI. Over één aspect was hij echter niet tevreden en dat was de kwaliteit van het drumwerk van Pete Best. Toen de andere drie Beatles, John Lennon, Paul McCartney en George Harrison dit vernamen, drongen ze bij manager Epstein aan op het ontslag van drummer Best. Op 16 augustus 1962 werd Best ontslagen. Daarna werd Ringo Starr, drummer van de Liverpoolse band Rory Storm and the Hurricanes, gevraagd om de nieuwe drummer van The Beatles te worden. Starr had al vaker meegespeeld met de band, bijvoorbeeld tijdens afwezigheid of ziekte van Best. Op 4 september gingen The Beatles voor de tweede maal naar de Abbey Road Studios om hun eerste single op te nemen. Die dag speelden ze ongeveer 15 takes van “Love Me Do”, ditmaal met Ringo Starr als drummer. George Martin was echter niet tevreden over Starrs drumspel van die dag. Daarom werd op 11 september nogmaals “Love Me Do” opgenomen. De producent van die dag, Ron Richards, boekte sessiedrummer Andy White om de drums te spelen. Toch is op de eerste uitgave van de single “Love Me Do” de versie van 4 september met Ringo Starr te horen. Op latere uitgaven van de single is de versie van 11 september met Andy White te horen. Ook op het album “Please Please Me” is de versie met Andy White gebruikt.” [Wikipedia]
“Besame Mucho” vind ik overigens één van de slechtste nummers op die fameuze Decca-tape (“Cha cha boom!”). Toch zijn het dergelijke nummers (zoals o.a. ook nog George die “The Sheik of Araby” zingt) die hen aan het contract met Parlophone hebben geholpen. Als producer van comedy acts zoals The Goons, zag George Martin wel wat in The Beatles, al gaf deze twintig jaar later toe dat hij helemaal niet onder de indruk was van het kunnen van The Beatles: “Als je vandaag de dag een doodgewoon groepje van de straat oppikt, is het waarschijnlijk stukken beter dan The Beatles anno 1962“. Wie de live-cassette die ik uit die tijd heb, beluistert, zal hem geen ongelijk kunnen geven. Vooral het gitaarspel van George Harrison is ontzettend slecht.
Maar… Parlophone had dringend een popgroep nodig om mee uit te pakken. Het grappige is dat ondanks de grote afkeer die The Beatles van Cliff Richard hadden, het precies dààrom is dat ze door George Martin werden uitgekozen: “I was originally thinking of using them as a backing group with a named lead singer, like Cliff Richard and the Shadows. I desperately wanted my own Cliff. That was how my mind was working at the beginning, looking for the possibilities of one of them being the lead singer. When I met them, I soon realized that would never work.” (Davies, p.174)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.