Morgen zal het al 105 jaar geleden zijn dat de Britse contratenor Alfred Deller werd geboren.

Alfred Deller speelde een belangrijke rol bij de authentieke uitvoeringspraktijk. Kort na de Tweede Wereldoorlog introduceerde hij de hoge mannenstem opnieuw in de concertzalen. Dat was dus wel ruim laat in zijn carrière en bovendien zou hij zich op één uitzondering na (“Sosarme” van Händel in 1954 en dan nog enkel op plaat) nooit aan opera wagen. Barokopera dan wel, want in 1960 schreef Benjamin Britten speciaal voor hem de rol van Oberon in “Midsummernight’s dream”. Als acteur kreeg hij overigens slechte kritieken, zodat bij de herneming een jaar later men een beroep deed op de Amerikaan Russell Oberlin. Aangezien zijn normale stem een lichte bariton is, heeft hij een timbre dat zelfs Stephan Moens tot tranen kan bewegen. Zijn zoon Mark is ook een contratenor, maar met minder allure. Van zijn vader heeft hij de leiding van het Deller Consort overgenomen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.