Het is vandaag 230 jaar geleden dat Leopold Mozart, de vader van Wolfgang, in Salzburg is overleden.

Tot mijn grote verbazing heb ik het daar helemaal niet over in mijn groot artikel over zijn geniale zoon, dat ik ondertussen aan het verknippen ben in meer “behapbare” stukken. Uit de populaire film “Amadeus” blijkt nochtans duidelijk (en het is terecht, het is geen “Hollywoodisering”) dat vader Mozart zijn hele leven lang een onuitwisbare stempel op zijn zoon heeft gedrukt.
Na de dood van zijn vrouw in 1778 verslechterde het contact tussen hem en zijn zoon snel. Hij verweet zijn zoon indirect verantwoordelijk te zijn voor haar dood. Nadat Wolfgang Amadeus zich in Wenen had gevestigd, hadden vader en zoon lange tijd nauwelijks contact. Ook weigerde hij aanvankelijk zijn zegen te geven aan het huwelijk van Wolfgang met Constanze Weber. Enkele jaren voor zijn dood, in 1785, bezocht Leopold Mozart zijn zoon nog eenmaal in Wenen. Hij was slechts gedeeltelijk tevreden met diens muzikale ontwikkeling en beklaagde zich over het ruige leven van zijn zoon.
Als Leopolds Todesursache ist „Magenverhärtung“ dokumentiert, was möglicherweise als Magenkrebs zu deuten ist. Seine Grabstätte befindet sich auf dem Sebastiansfriedhof in Salzburg. Er ist jedoch in diesem Grab nicht beerdigt, sondern wurde 1787 in der Kommunegruft des Sebastiansfriedhofes beigesetzt.
Wolfgang was dus niet bij het sterfbed noch bij de begrafenis van zijn vader aanwezig. Hij bleef gewoon doorwerken. In het 25ste klavierconcerto (in C, KV.503), dat hij op 4 december voltooide, b.v. herkennen we reeds een voorafschaduwing van het feest in “Don Giovanni”. Vandaar dat het zo knap is dat in de film “Amadeus” de “onverwachte gast” op dat feest (de Commendatore) wordt vereenzelvigd met een geërgerde Leopold, die zijn speelzieke zoon komt terecht wijzen…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.