De Belgisch televisieregisseurfilmproducentfilmmonteur, docent, scenarioschrijver en auteur van romans, Emile Degelin is op 20 mei 2017 in Kessel-Lo overleden aan een hartaanval (foto Wikipedia).

Degelin liep stage in Londen bij Arthur Elton en John Greerson in documentairefilms en was assistent van John Guillermin en Philip Leacock in lange speelfilms. Hij liep ook stage in de Actors Studio in New York en de Barrandow Studios te Praag. Vanaf 1952 was hij actief als filmregisseur, scenarist, monteur en producer.

In 1953 trad hij in het huwelijk met de Franstalige romancière Jacqueline Harpman. Dit huwelijk eindigde in 1962, waarna hij in 1963 hertrouwde met Angela Schlottke, met wie hij drie kinderen had.

In 1962 stichtte hij (en werd hij coördinator van) de filmafdeling aan het Rijksinstituut voor Toneel- en Cultuurspreidingstechnieken in Brussel, waar hij tot 1992 docent filmvormgeving en filmregie was. Hij vertegenwoordigde het RITCS op internationale congressen van het Cilect (Centre International de Liaison des Ecoles de Cinéma et de Télévision) in Tokio en Mexico.

In 1966 kwam de eerste Vlaamse film uit die gedraaid werd met een subsidie van de in 1964 opgerichte “selectiecommissie voor Nederlandstalige Culturele Films”. Het was “Y manana?” van Emil Degelin, een ietwat surrealistische prent over een Antwerpse politieagent (Jacques Dufilho) die tijdens een vakantie aan de Spaanse kust zowaar inzicht krijgt in de consumptiemaatschappij.

Van 1981 tot 1991 doceerde Degelin acteren voor film aan de Studio Herman Teirlinck in Antwerpen. Sinds 1982 schreef hij romans. Degelin was een vriend van Lode De Pooter en als dusdanig heeft deze enkele films van Degelin besproken in De Rode Vaan. Degelin was dus tevens ook auteur en een aantal van zijn werken werden gerecenseerd door Johan de Belie. Maar geen enkele van deze artikels heb ik ondertussen teruggevonden. (Wikipedia)

2 gedachtes over “Emile Degelin (1926-2017)

    1. Dag Jan, ik denk zelfs dat de roman ook verfilmd is (door hemzelf). Ik zou dus zowel de romanrecensie van Johan als de filmrecensie van Lode in mijn bezit moeten hebben, maar voorlopig (?) heb ik ze nog niet teruggevonden. Maar dat komt wel! (Zelf heb ik niets gezien of gelezen van Degelin.)

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.