Vandaag viert één van mijn jeugdidolen zijn tachtigste verjaardag. Zoals iedereen leerde ik Trini Lopez kennen met het dubbele hitsingeltje “If I had a hammer”/”A-me-ri-ca”, dat ik ten geschenke kreeg op mijn twaalfde verjaardag. Ook daaropvolgende hitjes als “This land is your land”, “Kansas City” of “La Bamba” gingen er nog zeer goed in. Zelfs toen hij in Duitsland goede sier begon te maken met afdragertjes als “Bye Bye Blondie” namen wij dat nog op ons repertoire met onze eerste skifflegroep (dus nog voorafgaand aan de Blommenkinders) met Marc en Hilde Bulteel en toen ook al Erik Westerlinck, geloof ik, of zou het nog Rony Vercauteren geweest zijn?

Trini Lopez werd geboren als Trinidad López III in Dallas (Texas). Hij brak zoals gezegd door in 1963 met If I had a hammer. Het bereikte de eerste plaats in de hitlijsten in vijfentwintig landen. Het nummer stond op zijn debuutalbum Trini Lopez Live at PJ’s, dat verscheen op Reprise Records, het platenlabel van Frank Sinatra. Ook La Bamba van dezelfde lp werd een hit. Latere succesnummers van Lopez waren onder andere This land is your land, Kansas City, Lemon Tree en Adalita. In die tijd stond hij met Sylvie Vartan in het voorprogramma van The Beatles in L’Olympia, al is “voorprogramma” dan alleen letterlijk bedoeld, want op de affiche stonden de drie namen even groot.
Met minder succes werkte Lopez ook als acteur. Zijn eerste film was “Marriage On The Rocks” (1965), waarin hij optrad naast Sinatra en Dean Martin. De bekendste film waarin hij speelde was “The Dirty Dozen” (1967).
Tegenwoordig treedt Trini Lopez nog steeds op. In de zomer van 2013 zag ik hem b.v. (op televisie) in de concertreeks van André Rieu op het Vrijthof in Maastricht. (Wikipedia)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.