De Gentse clavecinist en pianoforte-speler Johan Huys heb ik vooral leren kennen (en appreciëren) in de Adviesraad voor de Muziek (we namen vaak samen de trein).

Daarvoor had ik hem al leren kennen (maar dan niet persoonlijk) als kabinetsmedewerker van Patrick Dewael (zonder liberaal te zijn, zegt hijzelf) en in die functie werd hij erg onder vuur genomen bij het opdoeken van de Opera voor Vlaanderen. Toen was hij al directeur van het Gentse conservatorium (sedert 1982). Hij stichtte er onder meer de afdeling Jazz en Lichte Muziek, de afdeling instrumentenbouw en de v.z.w. Muzikon die van 1985 tot 1996 de jaarlijkse internationaal gewaardeerde ‘Week van de Hedendaagse Muziek’ organiseerde. Als stimulator van de hedendaagse muziek was hij ook de leider van het zogenaamde toetsenproject (piano, clavecimbel, pianoforte, tangentenflugel, orgelpositief) in het museum voor sierkunst op 16 mei 1994, een tamelijk toegankelijke improvisatie samen met verder nog Tomma Wessel, Carien Verhenneman, Daan Vandewalle en Yves Senden. Ook in Logos verzorgde hij een reeks improvisatieconcerten, waarbij hij telkens een ander klavierinstrument aan bod liet komen. Na het orgel, de tangentenflügel, de piano, het clavecimbel, het orgelpositief en het virginaal was het op 27 april 1995 de beurt aan het clavichord. Toch apprecieer ik hem nog het meest als voorzitter van de jury voor de clavecimbelwedstrijd in het Festival van de Oude Muziek in Brugge. Zijn belangstelling voor ‘oude’ muziek (vooral 17e en 18e eeuw) zorgde er ook voor dat hij vanaf 1966 als clavecinist van het Parnassus-ensemble (met verder onder meer Oswald Van Olmen, blokfluit; Paul Dombrecht, barokhobo; Barthold Kuijken, traverso en Richte van der Meer, cello) een decennium lang een voortrekkersrol speelde op de Europese scène van barokuitvoeringen. Hij baande de weg voor mensen als Jos Van Immerseel of Sigiswald Kuijken.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s