Ik vraag me af op wie de basissamenstelling van een rockgroep teruggaat, je weet wel: sologitaar, ritmegitaar, basgitaar en drums, zoals op de bijgevoegde foto gedemonstreerd door The Swinging Blue Jeans.

Mijn Facebook-vriend Raymond Batsford schoof de namen van Wynonie Harris ,Wild Bill Moor en Chris Powell naar voren. Ik moet eerlijk zeggen, ik ken hiervan enkel Wynonie Harris. Dat het ergens in de jaren veertig te situeren valt, daarover ben ik het met hem eens, al had ik eerder iemand als Muddy Waters in het achterhoofd.
Minder belangrijk is mijn tweede vraag, maar ik wil ze hier ook toch nog eens ter sprake brengen, namelijk: is er een verband met het klassieke strijkkwartet? Mijn Amerikaanse vriend Fernando Castro merkt op dat er in een strijkkwartet geen drums zijn, maar dat is natuurlijk vrij logisch aangezien de nadruk op een vast ritme één van de hoofdkenmerken is van rockmuziek, terwijl dit bij klassieke muziek juist helemaal geen pas geeft. Maar verder zie ik toch een overeenkomst tussen eerste viool en sologitaar en natuurlijk ook altviool en cello tegenover de basgitaar. Dat de tweede viool ook alweer een ritme-kenmerk krijgt in de vorm van een ritmegitaar, lijkt me dan weer typisch voor rockmuziek. Verder denk ik ook aan een jazz quartet als “tussenvorm”. Hoe ziet een doorsnee jazz quartet er overigens uit: piano, gitaar, bas en drums?

Ronny De Schepper

2 gedachtes over “Kwartetten allerhande

 1. Als ge spreekt over “rock”bands dan kunt ge al niet teruggaan tot de ‘40er jaren, want de eerste rocksong die er was, zoals nu algemeen aanvaard wordt, is Rocket 88 van Jackie Brenston uit de Sun-stal van Sam Phillips en deze opname dateert van 1951. Daarvoor was er alleen sprake van Rhythm and Blues, waaruit de rock, toen nog rock’n’roll genoemd, ontstaan is. Toch denk ik dat we dat nooit zullen te weten komen. Waar wij ons hoofd over breken, daar zullen die eersten die deze samenstelling hadden, niet bij stilgestaan hebben toen, laat staan dat we te weten komen welke de eerste opname geweest is van zo’n groep. In de jazz wereld zullen we dat zeker niet moeten zoeken, vermits die bijna altijd een blazer in hun groep hadden. Blues ook niet omdat die meestal hun gitaar gebruikten om het ritme aan te geven (i.p.v. drums) en ook dikwijls een piano in hun groep hadden. Daarom denk ik dat de eerste keer te zoeken is in de late jaren 40 bij de rhythm and blues pioniers. Om al deze redenen, zou ik eerder denken in de richting van Amos Milburn of Louis Jordan, waarvan Bill Haley veel gepikt heeft. Nog een bedenking: als er einde jaren ’40 zo geen combo te vinden is, zoeken we het misschien te ver. Elvis zelf begon als trio (Bill Black bassist, Scotty Moore lead-gitaar en DJ Fontana drums) waarbij hij zelf in het begin fungeerde als rhythm gitaar begeleider: het eerste kwartet van die samenstelling? Kan hoor.
  En de verbanden met andere muziekgenres vind ikzelf nu irrelevant, zoals blijkt uit bijgaande url:

  http://www.ehow.com/about_5379184_up-quartet.html
  Groetjes, Raymond.

  Like

  1. Elvis is een interessante piste, waarbij de zanger als ritmegitarist fungeert, iets wat inderdaad vaak voorkomt bij rockgroepen (dan kan men eerder van “slaggitaar” spreken, want veel “spelen” komt er niet aan te pas). Uiteraard dienen dan ook The Beatles te worden vermeld, die van dit schema op twee vlakken afweken: oorspronkelijk wilde EMI hen lanceren (in navolging van “Cliff Richard and the Shadows”) als “John Lennon and the Beatles” (en dan zou het Elvis-schema geklopt hebben), maar de rol van Paul McCartney was uiteraard te prominent aanwezig als zingende bassist om dat idee te laten doorgaan.

   Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.