De ‘Dag van de letter’ is een eenmalig, plaatselijk initiatief van Standaard Boekhandel Temse. Zaakvoerster Karine Backeljau zorgt voor een omvangrijk én boeiend programma. Op zaterdag 22 april, 12 u., zijn in Standaard Boekhandel niet minder dan 20 auteurs te gast, met als ‘special guest’: zanger UDO. Zij nemen plaats Op de sofa met Amaryllis Temmerman en worden door haar geïnterviewd over hun nieuwste boek: de inhoud, hun inspiratie, transpiratie en zoveel meer. Amaryllis Temmerman, die sinds 2015 in Temse woont, is één van de recente revelaties aan het zangfirmament van Vlaanderen en als dusdanig een vaste waarde op de tv-zender MENT. Zij is tevens een fel gewaardeerde actrice en presentatrice.

De auteurs worden voor het vraaggesprek per thema uitgenodigd. De thema’s zijn: fictie, kinder- en jeugdboeken, toerisme, psychologie & persoonlijke groei. Belangstellenden die aan de auteurs een vraag willen stellen, kunnen die vooraf doormailen naar sb.temse@standaardboekhandel.be. Na de interviews volgt een Mini Boekenbeurs: de lezers kunnen boeken aankopen en ze door de auteurs laten signeren. De uitgenodigde auteurs zijn Anne-Laure Van Neer, Belinda Aebi, Lydia Verbeeck, Greet Illegems, Ingrid Vandekerckhove, Inne Vanden Wijngaert, Sandra J. Paul, Sterre Carron, Tom Bergs, Mathilda Masters, Lena De Coninck, Eva Linden, Jan Van der Cruysse, Toni Coppers, Ingrid Castelein, Claudia Van Avermaet, Elke Clijsters, Eva Daeleman, Leen Dendievel en Evi Renaux.
De toegang is gratis, inclusief een drankje en voor de jonge lezertjes een cadeautje. Er zijn ook boekenpakketten te winnen gelinkt aan allerhande wedstrijden (cf. de facebookpagina van de winkel). Voor Temse is het initiatief een literaire hoogdag.

Temse en Literatuur
Temse heeft inzake beeldende kunst een lange lijst van opmerkelijke kunstenaars, maar wat literatuur betreft, zingt onze gemeente een heel toontje lager. Gelukkig zijn er de volgende 5 auteurs.
Frans Buyens (Temse, 1924 – Overijse, 2004) verwierf internationale bekendheid als cineast, in het bijzonder als documentairemaker. Schreef essays, sprookjes, romans en 2 schitterende autobiografische werken: ‘Zij is minder dood dan de anderen’ en ‘Een jongen uit ’t Foort’.
Manu Verhulst (°Temse, 1929), schrijver-dichter, vulde zijn priesteropleiding aan met een licentie Morele en Religieuze Wetenschappen (KUL) en studies journalistiek (Nat. Persinstituut Brussel). Auteur van 25 boeken, voornamelijk m.b.t. religie en bezinning. Hij publiceerde zijn herinneringen aan Temse in het Jaarboek 1997 van het Gemeentemuseum.
Fikry El Azzouzi (°Temse, 1978), een literair natuurtalent in volle opmars, leeft van zijn pen. Naast journalistiek werk schrijft hij romans en toneelstukken. Hij is intussen internationaal doorgebroken. Woont nu in Sint-Niklaas.
Belinda Aebi (°Brussel, 1958) behoort tot het beperkte kransje van topschrijvers van misdaadromans in ons land. In januari verscheen haar 8ste roman (‘Troebel Water’), die zich afspeelt op De Zaat, waar zij sinds 2014 woont.
Bart Plouvier alias Bart Van Schaeren (°Mortsel, 1951), schrijver van romans, theaterstukken, kinderboeken, poëzie, verhalenbundels, reisimpressies en journalistiek werk. Woonde van 1971 tot 2008 in Elversele, verhuisde dan naar Sint-Niklaas.
Volledigheidshalve vermeld ik ook de schrijver-dichters Jan Vercammen (Temse, 1906 – Brugge, 1984) en Christophe Vekeman (°Temse, 1972). Jan woonde slechts een jaar in Temse, Christophe werd hier enkel geboren.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.