Het is vandaag al tien jaar geleden dat Johnny Hart, samen met zijn partner Brant Parker één van mijn meest geliefde cartoonisten, is overleden. Op onderstaande foto zit Johnny Hart links.

John Lewis Hart was een Amerikaans striptekenaar en -schrijver, die vooral bekendheid verwierf als de co-auteur van de populaire series B.C. (bij ons verschenen in Humo) en The Wizard of Id (ik veronderstel dat dit de reeks is over “het kleine koninkje” – zie bovenstaande illustratie – die eveneens in Humo verscheen). Zijn werk werd diverse malen bekroond, maar de laatste jaren droeg het vaak een christelijke boodschap uit en was daarom meer dan eens controversieel, zo staat er  op Wikipedia, maar de link die dan naar meer uitleg verwijst, werkt helaas niet meer, zodat ik niet weet waarop deze opmerking slaat. Ik ben er alleszins erg verbaasd over, want ik heb nooit iets in die zin gemerkt. Maar ja, “de laatste jaren” werden beide strips niet meer in Humo geplaatst, of heb ik alleszins toch Humo niet meer gelezen.
Hart werd geboren in Endicott, een dorp in de Amerikaanse staat New York. De eerste strip van Hart werd gepubliceerd in 1953 in de Stars and Stripes, een krant voor in het buitenland gelegerde Amerikaanse soldaten. Hijzelf diende trouwens in Korea bij de luchtmacht. In 1957 bedacht hij in samenwerking met Brant Parker de holbewoners die B.C. zouden bevolken. De strip debuteerde op 17 februari 1958 in een landelijk dagblad. The Wizard of Id, ook een coproductie met Parker, verscheen voor het eerst op 17 november 1964.
Op 7 april 2007 stierf Hart aan een beroerte. Volgens zijn vrouw zat hij op dat moment te werken aan zijn tekentafel. Scenarist Brant Parker overleed acht dagen later, op 15 april.

brant_johnny

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.