De geschiedenis van de gebroeders Van Raemdonck beroert al bijna een eeuw. De broers sneuvelden met de Waalse korporaal Amé Fiévez tijdens een aanval op de Duitse stellingen in Steenstrate (Zuidschote, Ieper) in de nacht van 25-26 maart 1917.

Decennialang werd de Waalse korporaal in de nagedachtenis verwaarloosd:
– op het bidprentje dat aan het front werd uitgegeven, wordt hij niet vermeld: noch in de Nederlandstalige, noch in de Franse versie
– waar zijn grafzerk staat – op de militaire begraafplaats in West-Vleteren – rusten zijn stoffelijke overschotten niet
– waar zijn stoffelijke overschotten rusten – in de crypte van de IJzertoren – bleef zijn naam tot begin deze eeuw onvermeld
– zijn voornaam Amé wordt vaak verward met Aimé
– zijn familienaam Fiévez wordt dikwijls geschreven met t i.p.v. z
– als geboortejaar wordt vaak 1889 vermeld, terwijl het 1891 is
Fiévez’ eerherstel kwam op gang met de publicatie van het boek Terug naar niemandsland. De geschiedenis van de gebroeders Van Raemdonck: mythe en werkelijkheid (1996, heruitgave 2013) van Luc De Ryck.
Amé Fiévez was een eenvoudige boerenzoon, die zich als oorlogsvrijwilliger aanmeldde, nadat zijn zus door een Duitser was aangerand. Hij maakte deel uit van hetzelfde linieregiment als de broers, toen zij de raid op de Duitse stellingen in Stampkot uitvoerden. Zij sneuvelden samen.
Het IJzerbedevaartcomité speelde een belangrijke rol in het eerherstel. Het lag in 1996 mede aan de basis van de uitgave van het boek van Luc De Ryck. In 2001, bij de overbrenging van de kisten van de IJzersymbolen naar de gerestaureerde crypte, werd de naam Fiévez toegevoegd aan de kist en het heldenhuldezerkje. Het IJzerbedevaartcomité nodigde in 2012 de families Fiévez en Van Raemdonck tweemaal uit naar Diksmuide, o.a. op de IJzerbedevaart. In 2013 waren beide families te gast op de onthulling van het gerestaureerde Van Raemdonck-monument in Steenstrate. Op de nieuwe gedenkplaat wordt Amé Fiévez volwaardig vermeld.
Bernard Bauwens, burgemeester van Antoing (waarvan Calonne een deelgemeente is, op 5 km van Doornik), werd dermate aangegrepen door de (hem niet eerder gekende) geschiedenis, dat hij het initiatief nam om ook een memoriaal te creëren in Calonne (deelgemeente van Antoing, op 5 km van Doornik). Het is een fotografisch fragment van het monument in Steenstrate, met ernaast een infobord met historische toelichting in het Frans en Nederlands. Het monument is gewijd aan Fiévez én de broers.
Op zaterdag 29 maart jl. werd het memoriaal ingehuldigd in aanwezigheid van een 100-tal genodigden: politici, ambtenaren, oud-strijders, militairen, burgers, kinderen… De familie Fiévez was aanwezig, de familie Van Raemdonck was verontschuldigd, maar had voor een luisterrijke bloementuil gezorgd. Op de plechtigheid werd het woord gevoerd door de burgemeesters Bauwens en De Ryck. De delegatie van Temse bestond verder uit schepen Geert Vandersickel, gemeentesecretaris Luc Verhulst en archivaris Digna Coppieters. Aansluitend bij de plechtigheid vond een receptie plaats, met een (voortreffelijke) tentoonstelling rond de 3 gesneuvelden.
Het memoriaal bevindt zich aan het kerkhof van Calonne. Het plein kreeg de naam Square Fiévez et Frères Van Raemdonck.

Luc De Ryck

3 gedachtes over “Luc De Ryck vertelt: nu ook Fiévez/Gebrs. Van Raemdonckmonument in Calonne

  1. Een mythe gebaseerd op onverdraagzaamheid, terwijl Fiévez en Van Raemdonck net een symbool zijn voor broederlijkheid, unie, verdraagzaamheid en liefde. Kortom, alles wat de Vlaamsche Beweeging tegen de borst stuit…

    Like

    1. Reacties worden altijd aan mij ter goedkeuring voorgelegd. Dat heb ikzelf niet zo bepaald, dat maakt gewoon deel uit van de WordPress-procedure. Meestal keur ik bijna alles goed. Dat maakt dus ook dat ik het niet altijd eens hoef te zijn met wat er wordt geschreven.

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.