Vandaag is het 195 jaar geleden dat opera-componist Gioacchino Rossini is getrouwd met de sopraan Isabella Colbran, trouwens ook een componiste van liederen. Ik weet het: ik zou hier beter nog vijf jaar mee wachten, maar ik heb nu al die opzoekingen gedaan en dan is het frustrerend om dat allemaal in de koelkast te steken.

In 1822 huwde Rossini dus Isabella Colbran, ook al was ze de maîtresse van zijn impressario Domenico Barbaja. Ze was immers ook de maîtresse van koning Ferdinand van Sicilië geweest en dat had haar alvast geen windeieren gelegd. Aangezien haar fortuin door een huwelijkscontract ook dat van Rossini werd, zag ‘de burger’ Rossini één en ander graag door de vingers. Toen haar ster, zowel op de podia als in de salons begon te tanen, werd de verhouding met Isabella echter al wat moeilijker. Vooral ook omdat ze naar de zin van Rossini te veel het geld door deuren en vensters smeet. Hij was dan ook nog weinig thuis.
In 1837 gingen ze uiteindelijk met onderlinge toestemming uit elkaar maar Rossini huwde pas met zijn maîtresse, Olympe Pélissier, wanneer Isabella goed en wel dood was (in 1845). Op die manier was er geen herrie over de erfenisrechten en kon hij het kasteel waar Isabella al die tijd had gewoond verkopen om met het geld zich een sjiek huis in Parijs aan te schaffen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s