In afwachting van een diepgravend stuk over de beeldcultuur, ziehier alvast een paar citaten om over na te denken…

Met de vereconomisering van het Vlaamse medialandschap werd de verzuiling definitief begraven. Het financiële kapitaal heeft de traditionele coalitie tussen partijen en zuilen gebroken.” (Rudi Laermans in het VTI-tijdschrift)

Men noemt televisie de vierde macht, maar eigenlijk vormt ze de eerste macht. Politici zijn eraan onderworpen. Kunstenaars worden erdoor gefolterd. Men wil zo vulgariserend en populistisch worden dat men eigenlijk vergeet waar het om gaat in de kunst: dat iedereen toegang krijgt tot een zeer complexe materie, en niet dat alles meteen dodelijk vereenvoudigd moet worden. Is het denkbaar dat de BRTN in plaats van VTM met meer van hetzelfde te bekampen, door een strenge antipositie toch succes behaalt? Arte heeft meer succes dan verwacht en dat is toch een heel bescheiden onderneming. Als je 0,5 procent van de tv-kijkers haalt, heb je er nog altijd veel. Dat lijkt me de juiste instelling. Met de tv-uitzending van Het dodenhuis van Janacek haalden we eerst twintigduizend kijkers, maar op de BBC haalden we er ook zestigduizend en in Spanje nog vijftigduizend. We hadden die opera tweehonderd keer moeten spelen om evenveel mensen te bereiken. (…) De TV-persoonlijkheid heeft voor vele mensen dezelfde functie die de leraar vroeger had. Men kijkt er in bewondering naar op. Dat moeten we uitbuiten, vind ik, onder andere om de canon van onze cultuur door te geven.” (Gerard Mortier in De Standaard Magazine, 25/2/94 en in De Morgen, 30/12/1995)

Door de opkomst van VTM had de BRTN de unieke kans om zoals de BBC te gaan werken. Daarvoor wil ik graag belastingen betalen. Maar het probleem is de ambtenarij daar, die normaal werken onmogelijk maakt. Wat ik verlang? Dat ze de dingen goed maken en dat diegene die ze maakt, niet denkt dat televisie iets is om te masturberen. Je moet niet willen op tv komen, maar in tv een middel vinden om iets te geven. Dàt is het plezier.” (Raymond van het Groenewoud in DS, 4/11/95)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.