Tiens zullen jullie zeggen dit is gisteren toch al verschenen? En met een andere foto? En jullie hebben gelijk natuurlijk. Op het internet staan tal van “dagboeken” van The Beatles en het is om je de haren uit te rukken aangezien ze elkaar voortdurend tegen spreken. Dus vandaag lees ik op On this day: in 1962 The Beatles, with Pete Best, TV debut (perform “Dream Baby” on BBC). Met deze zoekterm kom ik dan op de FB-pagina van een tribute-band terecht (The Wonders) die bovenstaande foto daaraan toevoegen (hij staat ook op Pinterest). Merk op: gisteren had ik het nog over het radio-debuut, terwijl men nu wel degelijk spreekt over een televisie-debuut. Iemand op FB reageert dan ook terecht: Does any footage survive? I didn’t know Pete was ever filmed or taped with them. Would love to see it if its out there. Bon, in afwachting van iemand die de knoop doorhakt, breng ik dus dit bericht voor wat het waard is. Hieronder vinden jullie mijn tekst van gisteren.

In March 1962 the Beatles made their first appearance on BBC-Radio (“Teenager’s Turn”). De opname geschiedde in Manchester, maar bij mijn weten bestaat daar geen fotomateriaal van (ze waren toen nog een groepje zoals er zovele waren). Maar een paar maanden later bestaat er wel een foto van The Beatles, with Pete Best on drums, in Manchester. They rehearse for their first BBC television appearance in the Playhouse Theatre on June 11, 1962. The photo was taken by Mike McCartney.

04 bbc-rehearsal-1962-the-beatles-12731730-550-442

Misschien biedt dit wel uitsluitsel: “Through their manager Brian Epstein’s persistence, on March 7 1962 – with Pete Best still their drummer, before they had a recording contract and a full seven months before their first single Love Me Do -– they recorded four songs before a live audience in Manchester for the BBC’s light entertainment show Here We Go, a title which would become highly apposite. It was the start of a long association with various BBC programmes and in total the Beatles made 275 recordings of 88 different songs between that first session and their final one in June 65.” Dit schrijft Graham Reid op zijn website Elsewhere onder de titel “The Beatles at the BBC”. Hij voegt er een foto bij, waarvan hij niet expliciet vermeldt dat hij die dag én in Manchester is gemaakt, maar ik heb toch de indruk dat dit zo is:

02 beatles in manchester op 7 maart

Dat wordt bevestigd door de website van de Beatles-fanclub, waar we ook leren dat “Teenager’s turn” en “Here we go” twee titels zijn voor hetzelfde programma, eveneens dat het wel degelijk om een radio-optreden gaat en tot slot (het belangrijkste) dat 7 maart de datum van opname is en 8 maart die van uitzending: “De BBC zendt het programma ‘Teenager’s Turn (Here We Go)’ uit, met het eerste radio-optreden van de sensationele groep The Beatles. Het optreden voor een live-publiek is de dag ervoor opgenomen in The Playhouse Theatre in Hulme, Manchester en de groep speelt en zingt achtereenvolgens: ‘Hello Little Girl’, ‘Memphis Tennessee’, ‘Dream Baby’ en ‘Please Mister Postman’.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.