Harry Belafonte viert vandaag zijn negentigste verjaardag. Toen hij in 1981 naar ons land kwam, heb ik een klein artikeltje aan hem gewijd in De Rode Vaan.

Het zal wel puur toeval zijn dat ene zekere Lobo aan de top van de hitparade prijkt met een disco-medley van Harry Belafonte-hits, net op het moment dat de meester zelf in een grote wereldtournee ook twee keer België aandoet. Zo’n tournee flanst men nu eenmaal niet op één, twee, drie in elkaar.
Harry Belafonte staat nu reeds ruim dertig jaar op het podium. Alhoewel we hem gerust de koning van de calypso mogen noemen heeft hij zich nooit uitsluitend tot dit genre beperkt. Met evenveel brio vertolkt hij negrospirituals, volkswijsjes en negerballades.
Harry Belafonte werd op 1 maart 1927 geboren in Manhattan. Zijn ouders waren arme inwijkelingen uit Martinique. Als kind verbleef hij een tijdje op de West-Indische eilanden en onderging zeer intens de invloed van de lokale volksmuziek.
Na zijn diensplicht werd hij lid van het « American Negro Theatre » (1946), een groep van zwarte acteurs waar hij o.a. Sidney Poitier leerde kennen. Hij zou pas voor het eerst zingen, omdat hij per toeval een rol moest vertolken waarin hij een kort lied moest zingen. Dit was in de « Drama Workshop » waar hij samenwerkte met Marlon Brando en Tony Curtis.
Met succes maakte hij ook een paar films die ver boven de doorsnee producties uitstaken. « Island in the Sun » werd zelfs in de zuidelijke Amerikaanse staten verboden omdat er voor het eerst een netelig probleem werd in uitgewerkt : een blanke vrouw wordt verliefd op een zwarte. Op dat ogenblik (1957) was dit nog een zeer schokkende situatie. Alhoewel hij nooit geweld wilde gebruiken om het rassenprobleem op te lossen, heeft hij wel onrechtstreeks via zijn liedjes en films de « Civil Rights Movement » gesteund.
Harry Belafonte is op dinsdag 29 september om 20.30 u in het Paleis voor Schone Kunsten te Brussel en op vrijdag 2 oktober eveneens om 20.30 u in de Koningin Elisabethzaal te Antwerpen. Reserveren zal wel noodzakelijk zijn, vrezen we.

Referentie
Ronny De Schepper, Belafonte is back, De Rode Vaan nr.38 van 1981

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.