Uit de Minibrokjes is ook de rubriek “Aan den toog” gegroeid. Alles is begonnen met het singeltje “Vercruusse danst” van Martin De Jonghe. Ik maakte daarop in de Minibrokjes de parodie “Wilfried danst” en gebruikte daarvoor ook het dialect, net zoals Martin De Jonghe dat ook deed. En dat sloeg aan. Grote politieke thema’s bleken plotseling veel toegankelijker als men ze in het dialect behandelde. De weg van de dansvloer naar de toog was dan ook haast vanzelfsprekend. Het rubriekje was op een bepaald moment zo populair dat ook lezers spontaan bijdragen begonnen in te sturen (vooral dat het spontaan gebeurde, was heel uitzonderlijk voor De Rode Vaan). “I love Yannick” is daar een voorbeeld van.

Van den toog naar het bed
De goede naam van het aloude beroep van barman wordt bedreigd. U kent immers de wet op de gelijkheid tussen de geslachten wat de aanwerving betreft, een wet waar wij uiteraard volledig achter staan. Welnu, in Deinze heeft men nogal eens af te rekenen met aanbiedingen voor een beroep dat er druk wordt beoefend langsheen de baan naar Gent: het nóg oudere beroep van barmeid. In het schepencollege stelde men daar onlangs dan ook heel ernstig voor om die aankondigingen voor dit beroep als barmeid/barman te omschrijven. Gelukkig wees een raadslid erop dat het beroep van barman toch eerder aan den toog dan in het bed wordt beoefend. Met het synoniem « hostess » kwam men er ook al niet uit, want het mannelijke equivalent hiervan is immers… steward ! Uiteindelijk besliste de gemeenteraad dat de aankondiging als volgt dient omschreven: «barmeid, vrouw of man»


De politie is je beste vriend (nr.7 van 1982)
Jolly Jumper (nr.8 van 1982)
Man bijt hond (nr.9 van 1982)
Administratieve fout (nr.10 van 1982)
Gene whisky! (nr.11 van 1982)
Impotent (nr.12 van 1982)
Krokussen: ja; De Croo kussen: nooit! (8/4/1982)
Aan den toog (in Georgië) (nr.16 van 1982)
De trein is altijd een beetje reizen… (nr.19 van 1982)
Is-da-nen-boel ! (nr.21 van 1982)
Na nog ies in’t Fraans s.v.p. (nr.31 van 1982)
Bakken aan den toog (nr.32 van 1982)
I love Yannick (nr.33 van 1982)
Toogpraat (nr.34 van 1982)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.